Ook Alexa Chung kan Marks & Spencer niet redden
Foto: Photo News

Marks & Spencer wil de komende jaren zestig winkels sluiten, waaronder die in Brussel. De Britse warenhuisketen ziet de toekomst echter niet somber in, maar wil vooral meer en beter gaan inzetten op voeding.

Marks & Spencer, opgericht in 1884, is een Brits instituut. Het is de grootste fashionretailer in het Verenigd Koninkrijk die huisraad, mode en voeding verkoopt. Ook in Brussel wordt vooral op die laatste twee pijlers ingezet, maar dat is dus niet voldoende voor de rendabiliteit, zo blijkt.

Niet alleen in Brussel, maar ook in Nederland, Polen, Estland, Litouwen, Hongarije, Litouwen, Roemenië en Slovakije gaan alle winkels dicht, en ook in thuisland Groot-Brittannië zullen meer dan dertig winkels voorgoed de deuren sluiten, omdat ze ‘onvoldoende rendabel’ zijn.

De warenhuisketen benadrukt echter dat het niet om een inkrimping gaat: de komende vijf jaar zal het aantal winkels op het Britse continent net stijgen, omdat het bedrijf zich wil focussen op voeding en er meer dan 200 M&S Food Shops willen openen.

Ook in de Brusselse winkel viel toch eerder de voeding in de smaak, vooral dan bij Britse expats die op zoek gaan naar typische producten van thuis. Het modieuze imago van Marks & Spencer is al langer aan een update toe, en dat kwam de keten zeker duur te staan in de nabijheid van zowel populaire ketens als hippe boetieks.

Alexa Chung

Al weet Marks & Spencer zelf ook dat er als fashionretailer werk aan de winkel is. Daarom verbond de warenhuisketen begin dit jaar nog de naam van Alexa Chung aan zich. De Britse it-girl die wordt geprezen om haar originele stijl zou een ‘eigen collectie’ lanceren onder M&S, in navolging van onder meer H&M.

Erg veel tijd moest de 33-jarige Chung echter niet besteden aan de samenwerking. De taak van het voormalige model bestond erin om in het archief te duiken en haar favoriete stukken te selecteren. De eerste collectie ‘Archive by Alexa’ lag in april in de rekken, de tweede werd eind vorige maand gelanceerd. Hoewel die collecties vlot over de toonbank gingen, gaf het klanten niet meteen zin om ook in de andere rekken duiken.

Gebouw

Het is niet duidelijk wanneer Mars & Spencer precies de deuren sluit in Brussel, noch welke winkel zijn plaats zal innemen. De enige Belgische winkel van de Britse warenhuisketen opende in mei 2015 in het nieuw opgetrokken complex aan de Guldenvlieslaan Le Toison d’Or - dat recent nog werd bekroond op de European Property Awards - met de Spaanse kledingketen Zara, de Amerikaanse technologiefabrikant Apple en het Deense designmerk Bodum als buren.