Socialistische vakbond dreigt met staking bij Bpost
Postbodes van PostNL en Bpost.

De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft aangekondigd te gaan staken in reactie op het plan van Bpost om PostNL over te nemen.

Hoewel de fusie tussen Bpost en PostNL nog altijd slechts een plan is, is socialistische overheidsvakbond ACOD alvast 'niet te spreken' over de som van 2,5 miljard euro die het Belgische postbedrijf over heeft voor de Nederlandse sectorgenoot. De vakbond stelt zich daarnaast ook vragen over de waarborg die Bpost van plan is te verstrekken om de pensioenlasten van de Nederlandse postbodes te garanderen.

Ook een eventuele privatisering van Bpost in geval van de overname zorgt voor ongerustheid bij de vakbond. Volgens ACOD-secretaris Jean-Pierre Nyns wil de vakbond met de aankondiging van de staking in eerste instantie een opening creëren om ‘te praten’ met de directie over de overnameplannen. Maar: ‘Als praten niet lukt, volgt een volgende stap.’

Rutte ook niet enthousiast
Overigens staat ACOD niet alleen in haar bedenkingen. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft maandag gezegd 'niet meteen enthousiast' te zijn over de plannen van bpost om het Nederlandse PostNL over te nemen. 'We hebben serieuze vragen. PostNL is een efficiënt werkend bedrijf dat goed zelfstandig kan voortbestaan', zo zei Rutte na afloop van de Vlaams-Nederlandse top in Gent.