Eerste klacht Trump-kamp is binnen
Donald Trump en zijn vrouw Melania stemmen in een stemlokaal in Manhattan. Foto: afp
Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton heeft al een symbolische overwinning binnen: ze zegeviert op het eiland Guam. Het juridisch team van tegenstander Donald Trump diende in Nevada ondertussen een klacht in tegen een onrechtmatige stembusgang, maar die werd ongegrond verklaard. In de belangrijke strijdstaat Florida werden twee bijzitters ontslagen.

Eerste klacht slechts uren na start

Advocaten van het Trump-kamp dienden in Las Vegas, Nevada, een klacht in tegen de verantwoordelijke van de stembusgang in Clark County. Die zou stemlokalen daar 'twee uur langer hebben opengehouden' , volgens het Trump-kamp om meer democraten de kans te geven te stemmen.

Volgens de woordvoerder van Clark County werden er echter geen stembureaus langer opengehouden. Mensen die nog stonden aan te schuiven op het moment dat de bureaus moesten sluiten, werden wel nog geregistreerd. Ook de rechtbank vond niet dat er sprake was van een abnormaal verloop en verklaarde de klacht ongegrond.

Eerste resultaten binnen: Guam gaat naar Clinton

De eerste overwinning voor Team Clinton is binnen. Stemmen van het Pacifische eiland (territorium en dus geen staat) tellen niet mee voor het eindresultaat, maar Guam is in het verleden een goede voorspeller geweest van het eindresultaat. Van de 165.000 inwoners stemde 72 procent voor Clinton. 

'Bijzitters zonder integriteit'

Volgens de lokale autoriteiten in Florida werkten de twee bijzitters 'niet met de integriteit waarop ze getraind werden'. Ze zouden zich niet aan bepaalde protocollen gehouden hebben. De twee werden uit het stemlokaal verwijderd

Trump: 'Het ziet er goed uit'

De Republikeinse kandidaat Donald Trump ging rond 11 uur zijn stem uitbrengen in het centrum van New York. 'Het was een moeilijke keuze', verklaarde Trump toen hem gevraagd werd op wie hij gestemd had. De Republikein stelde verder dat 'het er goed uitziet', poseerde voor de fotografen, bedankte iedereen en vertrok weer.

Femen-activistes

Eerder op de dag hadden twee activistes van de internationale vrouwenrechtenbeweging Femen in hetzelfde stemlokaal hun bovenkleren uitgedaan en in het zwart geverfde slogans op hun lichaam getoond. De Secret Service en de politie bedekten hun lichamen echter snel, escorteerden hen de school uit en arresteerden hen.

Clinton: 'Het maakt me nederig'

Hillary Clinton en haar man en ex-president Bill gingen stemmen in een school nabij haar woning in Chappaqua in New York. De omstanders juichten bij haar aankomst en probeerden foto's te nemen. De presidentskandidate wuifde, omhelsde mensen en schudde handjes. 'Het maakt me nederig', zei ze kort aan de journalisten. 'Omdat ik weet hoeveel verantwoordelijkheid erbij komt kijken. Zo veel mensen rekenen op de uitslag van deze verkiezingen, wat het betekent voor ons land. Ik zal mijn best doen als ik het geluk heb dat ik win.'