Gezonde bejaarden mogen straks mee naar rusthuis
Foto: Marc Herremans - Corelio

Gezonde bejaarden zullen in de toekomst gemakkelijker hun hulpbehoevende partner kunnen volgen naar het rusthuis. Het Vlaams Parlement zet daartoe vandaag/dinsdag in de commissie het licht op groen. Regeringspartij CD&V hoopt daarmee een einde te maken aan de schrijnende situatie van bejaarden die na jarenlang samenwonen plots van elkaar worden gescheiden. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Het gebeurt vandaag wel vaker: een bejaardenkoppel dat plots uit elkaar wordt gerukt omdat de ene partner naar het rusthuis moet, terwijl de andere nog gezond is. Het gevolg: een pijnlijke, gedwongen scheiding na decennialang samenwonen.

Die gezonde partners zijn op dit moment niet welkom in de meeste rusthuizen, puur omwille van hun kostprijs. ‘Rusthuizen krijgen meer middelen voor zwaar hulpbehoevende bejaarden, aan gezonde partners steken ze euro’s toe’, zegt Geert Polfliet, algemeen directeur van vier Oost-Vlaamse woonzorgcentra van Placidus vzw. Het gevolg: de hulpbehoevende bejaarde mag naar het rusthuis, de partner niet.

Polfliet klaagde het probleem jaren geleden al aan in het parlement. De nieuwe regel­geving, die vandaag gestemd wordt in het Vlaams Parlement, moet nu eindelijk tegemoetkomen aan zijn verzuchtingen. Volgens CD&V-parlementslid Sonja Claes, die het voorstel indiende, ‘zullen die bejaarde koppels nu samen kunnen blijven wonen’.

Het voorstel moet het vooral goedkoper maken voor de rusthuizen om de gezonde partners ook op te nemen. Zo zullen de woonzorgcentra boven de limiet kunnen gaan van hun maximale aantal bewoners om de gezonde partner nog een bed te kunnen geven. Voorwaarden zijn dan wel dat die partner niet gebruikmaakt van de zorg van het rusthuis en alleen een zogenaamde ‘hotelkost’ betaalt voor het verblijf. Die prijs van het verblijf en het eten zou al snel zo’n 1.000 à 1.500 euro per maand moeten bedragen. Dat is veel, maar niet onoverkomelijk, volgens CD&V.

Volgens Polfliet is het voorstel een ideale oplossing voor veel bejaardenkoppels en zelfs een meerwaarde voor de rusthuizen. ‘Sommige bejaarden hebben al een jarenlange ervaring en deskundigheid in het bijstaan van hun partner, dat is ook in het voordeel van de woonzorgcentra.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig