Weyts keurt nieuw vervoersplan NMBS af
Foto: Photo News

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is niet van plan het nieuwe vervoersplan van de NMBS goed te keuren. Niet alleen vraagt hij dat eerst duidelijkheid komt over de investeringsplannen van NMBS en Infrabel, maar de N-VA-minister is ook niet te spreken over een “negatieve voorafname” die in het vervoersplan zit. “Er staat in dat er geen exploitatie is voorzien voor drie lijnen die door Vlaanderen als prioritair zijn bestempeld. Dat kan niet. Die negatieve voorafname moet eruit”, zegt Weyts aan Belga.

De raad van bestuur van de NMBS keurde onlangs het nieuwe vervoersplan goed. Dat plan, dat de basis legt voor de toekomstige dienstverlening, moet onder meer tegen eind 2017 voorzien in een uitgebreidere dienstverlening op de voorstadsnetten rond onder meer Brussel, Antwerpen en Gent.

Maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is niet van plan het nieuwe plan te steunen. “Ik kan dat plan niet goedkeuren. Het is de omkering van de normale gang van zaken. Eerst zouden de investeringsplannen van de NMBS en Infrabel er moeten zijn. Die plannen zijn ons al beloofd voor het eerste semester van 2016 maar zijn nog steeds niet afgerond”, aldus Weyts.

Bovendien ontbreken in het nieuwe vervoersplan ook drie spoorlijnen die door Vlaanderen bestempeld zijn als ‘prioritair’. Het gaat om de lijnen 15 (Mol-Hasselt), 18 (Hasselt-Neerpelt) en 19 (Mol-Neerpelt). “De exploitatie van die lijnen is volgens het plan niet voorzien voor 2021. Terwijl het net gaat om drie van de 11 projecten die door Vlaanderen bestempeld zijn als prioritair. Dit is een negatieve voorafname en dat moet voor ons gewoon uit de plannen”, zegt Weyts aan Belga.

De N-VA-minister zal die kritiek morgen/dinsdag ook op tafel leggen van het Executief Comité van Ministers van Mobiliteit (ECMM), de bijeenkomst van de ministers van Mobiliteit in België.