Recente peilingen laten een zeer nipt verschil zien tussen de twee presidentskandidaten. Bookmakers zijn er echter allang uit: het wordt Clinton.

Terwijl de peilingen een heuse nek-aan-nek race voorspellen zijn ze er bij de meeste bookmakers al over uit: Hillary Clinton (69) wordt de 45e president van Amerika. Van de gokkers bij Ladbrokes voorspelt 83 procent dat Clinton en 22 procent dat Donald Trump (70) de volgende Amerikaanse president wordt en ook bij Betfair, PredictIt en Iowa Electronic Markets wordt massaal gewed op Clinton.

Uit de dierenwereld komen echter andere geluiden: zo liep het mysterieuze Chinese aapje genaamd Geda  - aan wie speciale krachten worden toebedeeld - in een rechte lijn op Trump af en ook een Russische ijsbeer koos voor de pompoen met een foto van de Republikeinse kandidaat erop geplakt.

Spannend tot het laatste moment
Weddenschappen en dierenkrachten daargelaten - het blijft spannend tot het allerlaatste moment. In de meeste staten, verdeeld over zo'n zes verschillende tijdzones, gaan de stembureaus dinsdagochtend in alle vroegte open en sluiten zo tegen het vallen van de Amerikaanse avond - middenin de nacht in Europa. De verwachting is dat meer dan 120 miljoen Amerikanen hun stem gaan uitbrengen. Trump en Clinton zelf stemmen waarschijnlijk in New York.

In de swing states Florida, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Colorado, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Virginia, Minnesota staat Clinton nu aan kop. Trump lijkt een meerderheid te gaan behalen in swing states Missouri, Ohio, Arizona, Georgia en Iowa.

Eerste uitslag
Rond 1 uur 's nachts Belgische tijd gaan de meeste stembureaus dicht en rond dat tijdstip worden de eerste exitpolls verwacht.

De eerste uitslagen is intussen al binnen. Die komt uit Dixville Notch, New Hampshire - een klein dorpje in de buurt van de Canadese grens. Door een kronkel in de wetgeving kan een handvol inwoners van drie afgelegen gemeenschappen in de staat New Hampshire al om middernacht (plaatselijke tijd) een stem voor een nieuwe president uitbrengen. Met vier stemmen won Hillary Clinton het dorpje voor zich, Donald Trump haalde twee stemmen. De libertaire kandidaat Gary Johnson kreeg één stem. 

Om ongeveer 5 uur 's morgenochtend zal een van de twee kandidaten de overwinning uitroepen en zullen de kandidaten een overwinnngsspeech danwel nederlaagspeech gaan geven. Maar het kan ook nog zo zijn dat de uitslagen nog geen duidelijke winnaar aan kunnen geven en dat er eerst verder geteld moet worden.