Limburger is kampioen zonnepanelen plaatsen
Foto: Photo News

Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn er in Vlaanderen 10.656 installaties van zonnepanelen bijgekomen bij particulieren. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD).

In de verspreiding van zonnepanelen over Vlaanderen tekenen zich grote regionale verschillen af. Zo zijn er in Limburg 56 installaties per duizend inwoners, terwijl dat in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant maar 33 per duizend inwoners zijn. Het gemiddelde voor Vlaanderen is 39 installaties.

Wat het gemeenteniveau betreft, kleurt de top tien bijna volledig Limburgs, met Opglabbeek (87 installaties/1000 inwoners), Kinrooi en Peer als uitschieters.

Onderaan de rangschikking vinden we Kraainem, Antwerpen en Drogenbos (6 installaties/1000 inwoners) terug.

Volgens Bram Claeys, de directeur van de Organisatie Duurzame Energie (ODE), hebben de grote regionale verschillen vooral te maken met het stimulerende beleid van de Limburgse gemeenten en provincie. ‘Je ziet het ook in de andere vormen van duurzame energie’, zegt hij. ‘Die duurzaamheid is echt een deel van de identiteit van de provincie Limburg geworden.’

Klimaat 2020

Minister van Energie Tommelein toont zich tevreden over de stijging van de particuliere installaties. Al mag het voor hem gerust nog wat sneller gaan, om zo de klimaatdoelstellingen van 2020 te halen.

De minister maakt zich wel zorgen over het gebruik van zonne-energie bij bedrijven en overheden. In de eerste helft van 2016 zijn daar slechts 55 grote installaties bijgekomen. ‘Ik wil de bedrijven en overheden oproepen om hun daken te benutten’, aldus Tommelein. ‘Dat kan door zelf te investeren in installaties, maar dat kan evengoed door hun daken ter beschikking te stellen voor klanten, buren, werknemers,...’