'Anti-rookplan De Block wordt mager beestje'
Foto: rtr

Bijna alles wat CD&V graag in het anti-rookplan van Maggie De Block had zien staan, zoals een verbod op tabaksreclame, staat er niet in.

Coalitiepartners Open VLD en CD&V botsten begin dit jaar al zwaar over het antitabaksbeleid van de federale regering. CD&V vond dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) te lang talmde om met een plan te komen, De Block beweerde niet aan ‘steekvlampolitiek’ te doen.

Morgen stelt ze haar anti-rookplan in de commissie Volksgezondheid eindelijk voor. De discussie binnen de meerderheid belooft weer pittig te worden. Kort gezegd: alles wat CD&V graag in het plan zou zien staan, staat er niet in. ‘Als dit het plan wordt, is het een mager beestje’, zegt Kamerlid Els Van Hoof (CD&V).

De Block stelt nochtans een ambitieus doel: tegen 2018 het aantal rokers onder de 17 procent krijgen (min 10 procent in vergelijking met 2013). ‘Maar ik vraag me af hoe ze die doelstelling zal halen’, aldus Van Hoof.

Door de accijnzen op sigaretten en roltabak te verhogen, zegt De Block. Die maatregel moet tegen volgend jaar zeventig miljoen euro opbrengen. Door het starterspakket voor rookstopmedicatie goedkoper te maken. En door de federale overheidsdienst Volksgezondheid twaalf extra controleurs te geven die op de rookwetgeving moeten toezien.

Voor de zomer zette ons land ook al de Europese tabaksrichtlijn om, waardoor de gezondheidswaarschuwingen op de sigarettenpakjes groter afgebeeld worden.

Opening voor neutrale sigarettenpakjes

De Block zet ook de deur op een kier voor ‘plain packaging’ of neutrale sigarettenpakjes. Ze belooft tegen het einde van de legislatuur met een voorstel te komen, maar wil eerst breed overleggen (vooral met de dagbladhandel die huivert voor nog meer inkomstenverlies) en wil eerst afwachten hoe de maatregel die al in Frankrijk en het VK is ingevoerd, daar wordt geëvalueerd.

Experten in tabaksbeleid en -preventie vrezen dat het voorstel vakkundig op de lange baan wordt geschoven. ‘Op het einde van de legislatuur durft geen enkele partij dit nog in te voeren’, klinkt het.

Verbod op verkoop via automaten

Ook CD&V begrijpt niet waarop De Block nog langer wacht. ‘Wat moet er nog worden onderzocht? Het voorbeeld van Australië toont duidelijk aan dat de verkoop van sigaretten door neutrale verpakkingen opmerkelijk daalt’, zegt Van Hoof.

De christendemocraten willen nog meer: een onmiddellijk verbod op de verkoop via automaten, een totaalverbod op tabaksreclame, minder verkooppunten en de leeftijdsgrens om tabak te kopen van 16 naar 18 jaar optrekken. Allemaal maatregelen die de Hoge Gezondheidsraad vorig jaar al heeft aanbevolen.

Opmerkelijk: zelfs de tabaksindustrie is niet tegen het optrekken van de leeftijd (de pakkans ligt toch zeer laag). ‘Waarom blijft alleen Open VLD zich dan verzetten’, vraagt Van Hoof. Wel: als je met 16 oud genoeg bent voor seks, ben je ook oud genoeg om sigaretten te kopen, vindt De Block. Iedereen moet de vrijheid hebben om keuzes te maken, ook de verkeerde, luidt de liberale logica.