Twee dagen voor de presidentsverkiezingen heeft de FBI meegedeeld dat een onderzoek naar nieuw ontdekte e-mails geen bewijzen van crimineel gedrag heeft opgeleverd van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. 'Op basis van ons onderzoek blijven we bij onze conclusie van afgelopen juli. We zullen Clinton dan ook niet vervolgen.'

Het onderzoek heeft niets veranderd aan de conclusies in juli na het afsluiten van het eerdere onderzoek, schreef FBI-directeur James Comey zondag aan de leden van het Congres. De FBI kwam toen tot de conclusie dat Clinton zeer onvoorzichtig was geweest, maar niets had gedaan waardoor ze strafrechtelijk moest worden vervolgd.

Clinton gebruikte toen ze minister van Buitenlandse Zaken was een privéserver, ook voor haar correspondentie als minister. Als de veiligheid van de VS daardoor in het gedrang was, kon dat tot een aanklacht leiden. De e-mailaffaire plaagde Clinton gedurende de hele verkiezingscampagne.


De zaak werd op de spits gedreven toen Comey negen dagen geleden bekendmaakte dat op de computer van een ex-parlementslid nieuwe e-mails ontdekt waren die nu onderzocht worden. Voor Clintons Republikeinse rivaal Donald Trump bood dat de kans om opnieuw de aanval in te zetten tegen Clinton, die haar voorsprong op Trump zag inkrimpen.

'Blij met deze conclusies' 

Clinton haar campagne reageert tevreden. 'We zijn er altijd van overtuigd geweest dat Clinton niets fout heeft gedaan, en we zijn blij dat de FBI tot deze conclusies is gekomen.'