Ghirmay Ghebreslassie bevestigt status van toptalent in marathon van New York
Foto: AFP

Wonderkind Ghirmay Ghebreslassie heeft zondag op twintigjarige leeftijd de marathon van New York gewonnen. De wereldkampioen uit Eritrea kwam in een tijd van 2u07:51 solo aan in Central Park en wordt de jongste winnaar in de geschiedenis van de prestigieuze marathon.

Ghebreslassie had ruim een minuut voorsprong op de Keniaan Lucas Rotich (2u08:53). De Amerikaan Abdi Abdirahman (2u11:24) vervolledigde het podium. De Keniaanse titelverdediger Stanley Biwott stapte nog voor halfkoers uit met een blessure.

Ghebreslassie had aan twee versnellingen genoeg om zijn concurrenten achter te laten. De Eritreeër schudde halverwege de wedstrijd een eerste keer aan de boom. Enkel Rotich en de Ethiopiër Lelisa Desisa volgden in het spoor. Na 30 kilometer gooide Ghebreslassie zijn achtervolgers wel overboord.

Bij de vrouwen was de overwinning voor de derde opeenvolgende keer voor de Keniaanse Mary Keitany, die na amper 15 kilometer het hazenpad koos. De 34-jarige Keniaanse rondde haar lange solo in de straten van New York af in 2u24:26. Haar landgenote Sally Kipyego (2u28:01) werd tweede, de Amerikaanse Molly Huddle (2u28:13) derde.

Ghirmay Ghebreslassie bevestigt status van toptalent in marathon van New York
Foto: AFP