VIDEO. Anderlecht en Oostende blijven naast elkaar staan op tweede plaats
Foto: BELGA

In de Europa League kon Anderlecht nog vertrouwen tanken maar tegen KV Oostende liep het weer erg moeizaam voor paars-wit. Oostende kwam in de tweede helft op voorsprong na een domme strafschopovertreding van Kara maar tien minuten voor affluiten kreeg Anderlecht eveneens een (lichte) strafschop nadat Harbaoui zich maar wat graag liet vallen: 1-1 . Anderlecht en Oostende blijven zo naast elkaar op de tweede plaats staan, op vijf punten van leider Zulte Waregem dat nu al herfstkampioen is.

Na de blamage tegen Waasland-Beveren poetste Anderlecht het Europese blazoen op door Mainz 05 met droge 6-1 naar huis te sturen. René Weiler begon dan ook met dezelfde ploeg. Spajic was weer fit maar begon op de bank waardoor Sowah bleef staan als rechtsachter. Bij KV Oostende zagen we een hele rist spelers die een verleden kenden bij paars-wit. Coach Yves Vanderhaeghe (zelf ook ex-Anderlecht) zette doelman Proto en middenvelder Canesin in de basis maar ook bankzitters Godeau, Bossaerts, Siani, Conte en Cyriac keerden terug naar hun ex-club.

Voor de aftrap werden Silvio Proto en Olivier Deschacht nog gehuldigd, de eerste voor zijn verleden bij de club en de andere voor zijn 567ste wedstrijd in het paars-witte shirt. Ook de recent overleden spelers Jean Trappeniers en Martin Lippens werd herdacht.

Anderlecht komt goed weg in eerste helft

KV Oostende begon vrank en vrij aan de partij. Een schot van Dimata werd knullig gelost door doelman Roef en de bal raakte de paal maar El Ghanassy mikte de rebound net naast. Aan de overzijde miste Teodorczyk een lage voorzet van Deschacht maar Stanciu pikte op en via het been van Milic rolde de bal bijna binnen, doelman Proto kon nog net redden op de lijn.

Bij de Brusselaars lag het tempo iets te laag en werd er te veel vanuit stilstand gevoetbald. Canesin werd door Berrier nog perfect in het straatje gestuurd maar de ex-speler van RSCA mikte via de vingers van Roef nipt naast.

Twee strafschoppen na rust

Ook na rust liep het stroef bij de thuisploeg. Stanciu probeerde wel het spel te verdelen maar koos vaak geforceerd voor de moeilijkste oplossing die dan ook vaak té moeilijk bleek. Voorin werd er vaak ook te weinig bewogen, waardoor Oostende makkelijk stand hield in het Astridpark. Weiler greep in en wisselde Hanni voor Capel, maar het doelpunt viel aan de overkant. Op het uur dook Dimata de zestien meter in en Kara maakte een lichte maar domme duwfout, waarna de youngster neerging en scheidsrechter Gumienny de bal terecht op de stip legde. Berrier aarzelde niet en trapte de strafschop hoog binnen: 0-1!

VIDEO. Anderlecht en Oostende blijven naast elkaar staan op tweede plaats
Foto: Photo News

Anderlecht probeerde meteen terug te vechten maar Stanciu botste opnieuw op Proto, die zijn netten met een beenveeg ongeschonden hield. Teodorczyk werd niet bereikt maar na een luchtduel ging Milic aan het truitje hangen van Harbaoui die gretig ging liggen en scheidsrechter Gumienny legde de bal opnieuw op de stip. Proto had geen schijn van kans na de perfecte strafschop van kapitein Youri Tielemans: 1-1. Doelman Davy Roef stond nog aan de grond genageld na een streep van Jonckheere maar gescoord werd er niet meer, ondanks vier minuten extra tijd.