Veiligheidsdiensten mogen binnenkort gsm-signalen blokkeren
Foto: BELGA

De veiligheids- en inlichtingendiensten zullen weldra in specifieke omstandigheden gsm-signalen kunnen blokkeren. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) heeft een ontwerp voor een wettelijk kader klaar.

Het verstoren van gsm-signalen is momenteel slechts op twee plaatsen toegelaten: op oefenterreinen van het leger en in gevangenissen. De Croo wil het toepassingsgebied van de ‘jammers’ of telefoonsignaalstoorders uitbreiden, om de veiligheid te verhogen. Want het blokkeren van een gsm-signaal kan verhinderen dat een explosief vanop afstand in werking wordt gesteld.

In het ontwerp krijgen ontmijningsdienst DOVO, de speciale eenheden van de federale politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten toelating om het toestel te gebruiken. Het blokkeren zal enkel kunnen bij ernstige situaties, op een specifieke locatie zoals een perimeter rond een mogelijk explosief en slechts voor korte tijd.

‘Het gebruik van deze apparatuur moet DOVO en de veiligheidsdiensten in staat stellen om dreigingen efficiënter aan te pakken en de levens te beschermen van burgers en medewerkers’, zegt De Croo. Het ontwerp moet wel nog worden voorgelegd aan de ministerraad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in