Van der Poel wint in Ruddervoorde, Van Aert verliest duel na fatale fietswissel
Foto: BELGA

Mathieu van der Poel heeft in Ruddervoorde ook de derde manche van de Superprestige gewonnen. Hij was de sterkste in een alweer beklijvend duel met zijn eeuwige rivaal Wout Van Aert, die na een fatale fietswissel de Nederlander echter moest laten rijden en in het slot nog materiaalpech kende. Na eerdere overwinningen in zowel Zonhoven als Gieten staat Van der Poel uiteraard op kop in het klassement. Van Aert werd echter telkens tweede en volgt op drie puntjes in het regelmatigheidscriterium, Laurens Sweeck werd derde en staat ook derde.

Wout van Aert en Mathieu van der Poel pasten voor de Soudal Classics in Sint-Niklaas op zaterdag. Na de complete off-day van de Nederlander in de Koppenbergcross, waar hij slechts vijftiende werd, had Van der Poel iets recht te zetten. Het was echter de wereldkampioen die meteen het initiatief nam op de wei in Ruddervoorde, waar het voortdurend draaien en keren was. Michael Vanthourenhout zettte zich in het wiel van de wereldkampioen, Mathieu van der Poel moest achterin de kastanjes uit het vuur halen maar sloot al in de tweede ronde vooraan aan.

Van Aert onder druk

Erop en erover moest de Nederlander gedacht hebben want hij gooide zijn handschoentjes weg, dook als eerste de zandbak in en trok fluks door. Van Aert koos voor een andere lijn en moest een gaatje laten. De twee tenoren waren gaan vliegen en zo kregen we het verwachte en verhoopte duel. Achter hen gaapte de grote leegte.

Mathieu van der Poel slalomde als een volleerd skiër door de bochten terwijl het bij Wout van Aert het iets moeizamer ging. De twee tenoren maakten er echter een spannende tweestrijd van want Van Aert bleef de Nederlander onder druk zetten en volgde bij het ingaan van de vierde ronde op amper vier seconden.

In een duel op het scherp van de snee zat het verschil in de details maar allebei maakten ze op het zware parcours wel een foutje. Net voor halfweg wedstrijd kwam Van Aert weer aansluiten. Laurens Sweeck volgde als derde op meer dan twintig seconden, Lars van der Haar reed in vierde stelling rond.

Fatale fietswissel

Niet met mij, moet Van Aert gedacht hebben want in de zandbak nam de wereldkampioen op zijn beurt meteen weer enkele lengtes. De twee toppers gaven mekaar echter geen duimbreed toe en het publiek werd verwend met een heerlijk duel tussen de Grote Twee van de cross.

In de vijfde ronde dook Van Aert de materiaalzone in, waardoor Van der Poel weer enkele seconden voorsprong kreeg. De Nederlander aarzelde geen moment en trok meteen fors door. Bij het ingaan van de zevende ronde keek Van Aert tegen een kloofje van zes seconden aan.

Foutjes Van der Poel, ketting Van Aert

Even werd het nog spannend toen Van der Poel op één van de vele, venijnige hellinkjes in het spandoek belandde. Maar de Nederlander bleef rustig, verloor amper tijd en trok er daarna met enkele forse lendenrukken weer vandoor. Té fors zelfs, want op het gladde parcours kwam Van der Poel in een bocht even later zelfs ten val na een slipper. Van Aert kwam zo weer op een tweetal seconden maar Van der Poel keek niet om en versnelde opnieuw, waarna de veer brak bij de wereldkampioen.

Van der Poel maakte in de laatste ronde geen fouten meer en reed solo naar de zege. Hij volgt Kevin Pauwels op, die vorig jaar zich de sterkste toonde in Ruddervoorde maar nu tevreden moest zijn met de vierde stek. Van Aert werd in de slotronde nog teruggeslagen door materiaalpech toen zijn ketting blokkeerde en kwam niet verder dan de tweede plaats. Laurens Sweeck mocht als derde mee op het podium, op een minuut van Van der Poel.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase!

De vierde manche van de Superprestige wordt volgende week zondag in Gavere gereden.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel
2. Wout van Aert
3. Laurens Sweeck
4. Kevin Pauwels
5. Jens Adams
6. Toon Aerts
7. David van der Poel
8. Tim Merlier
9. Klaas Vantornout
10. Dieter Vanthourenhout