Opletten voor gladde wegen door nachtvorst en aanvriezende mist
Foto: EDM

Deze namiddag en vanavond vooral over het noorden en later in het westen enkele buien. Elders vaak droog met maxima van 3 tot 9 graden. De komende dagen kan het glad worden op sommige wegen. Dat meldt het KMI.

Zondagnamiddag blijft het meestal zwaarbewolkt in Hoog-België. Elders zijn er opklaringen. Enkele buien in het noorden en op het einde van de namiddag ook over het westen. Maxima tussen 3 graden in de Hoge Venen en 9 graden aan de kust. Een matige westzuidwestenwind, aan zee soms vrij krachtig uit westnoordwest met pieken tot 50 km/u. Zondagavond en zondagnacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Later zijn in het binnenland de wolken in de meerderheid. Aan zee kunnen de buien vergezeld zijn van een donderslag. Elders kan er wat lichte neerslag vallen, in de Ardennen met een winters karakter. De minima schommelen tussen -1 of 0 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond 2 of 3 graden in het centrum en 4 graden aan de kust, meldt het KMI.

Maandag krijgen we bewolkt tot zwaarbewolkt weer met enkele buien die in Hoog-België winters kunnen zijn. De maxima liggen tussen 3 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan zee. De wind is zwak tot matig uit veranderlijke richtingen. Aan de kust waait hij matig uit noordoost. Maandagnacht is er eerst nog kans op enkele winterse buien ten zuiden van Samber en Maas. Later wordt het overwegend droog met vooral in Laag- en Midden-België opklaringen. Daardoor vergroot in vele streken de kans op aanvriezende mistbanken, behalve aan zee waar het wisselvallig is met de hele nacht buien. Het vriest in vele regio’s met minima van -3 graden in de Hoge Venen, rond -1 graad in Vlaanderen en tot +3 graden aan de kust. Sommige wegen kunnen glad worden. De wind is zwak veranderlijk en aan zee soms matig uit het noorden.

Dinsdag eerst meestal lage wolken en mistbanken die lokaal aanvriezen. In de kuststreek is het wisselvalliger met buien van regen of eventueel korrelhagel. Later overdag breidt dit wisselvallige weer zich uit van het uiterste westen naar het binnenland, waar het eerder wisselend bewolkt wordt met enkele lokale buien. In de Ardennen is de neerslag soms winters. Het is behoorlijk koud voor dit seizoen met maxima van 1 graad in de Hoge Venen tot 7 of 8 graden aan kust.

Na een koude nacht trekt woensdag een actieve storing door ons land vanaf het westen. In de Ardennen valt er tijdelijk sneeuw. In het centrum is er ‘s ochtends smeltende sneeuw mogelijk. Later valt er regen in Laag- en Midden-België en sneeuw of smeltende sneeuw in Hoog-België. De maxima liggen tussen 0 en 2 graden op de Ardense hoogten en tussen 2 en 8 graden elders.