‘Offensief op IS-bolwerk Raqqa gestart’
Archiefbeeld. Foto: AP
De Koerdisch-Arabische alliantie, die uit ongeveer 30.000 troepen bestaat, is zondag gestart met het offensief op de Syrische stad Raqqa, de de facto hoofdstad van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze krijgt daarbij luchtsteun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waar ook België lid van is.

'Het grote gevecht voor de bevrijding van Raqqa en zijn provincie is gestart', zei Jihan Cheikh Ahmad, een woordvoerster van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) vrijdag al in Ayn Issa, een stad op 50 kilometer ten noorden van IS-bolwerk Raqqa. 'We hebben internationale beloftes gekregen van steun tijdens deze operatie tegen Raqqa.' Het offensief werd 'Toorn van de Eufraat' gedoopt.

De SDF bestaat uit verschillende Koerdische, Arabische, Assyrische en Turkmeense milities. De Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) zijn daarbij de grootste. De YPG en bij uitbreiding de SDF zijn de voornaamste partners van de Verenigde Staten in de strijd tegen IS.

Afgelopen donderdag was al bekend geraakt dat Turkije, dat erg gekant is tegen de YPG en niet wil dat de Koerden nog meer gebied onder hun controle krijgen, niet zou deelnemen aan de operatie. Dat werd nu opnieuw bevestigd: 'De Syrische Democratische Strijdkrachten hebben een definitief akkoord bereikt met de internationale coalitie dat er geen rol zal zijn weggelegd in dit offensief voor Turkije of aan het land gelinkte rebellen.'

‘De Syrische stad Raqqa en het Iraakse Mosoel werden de belangrijkste steden voor de terroristische organisatie. Als ze die verliezen, is dat een zeer belangrijke stap in de overwinning op IS’, zei terrorisme-onderzoeker Bart Schuurman van de Universiteit Leiden eerder aan De Standaard.

Mosoel

De beslissende slag om Mosoel begon al enkele weken geleden. Het Iraakse leger, gesteund door de Koerdische peshmerga en lokale milities, belegeren Mosoel op drie fronten. Er zouden in Mosoel nog tussen de 3.000 en 5.000 IS-strijders zitten, maar de inval verloopt langzaam omdat de coalitietroepen alles zorgvuldig uitkammen, op zoek naar achtergebleven strijders en boobytraps. Het aantal zelfmoordaanslagen ligt, volgens vele officieuze bronnen, zeer hoog.

Dabiq

Eerder verloor IS ook al symboolplek Dabiq. Het dorp en omstreken werden veroverd door een relatief recente coalitie van lokale Syrische rebellengroepen en het Turkse leger, dat probeert om de oprukkende invloed van de Koerdische YPG in Noord-Syrië tegen te gaan. De val van Dabiq was vooral een symbolische zege – IS heeft die naam zelf zwaar gepropageerd. De strategische waarde van het dorp is echter gering.

‘De echte strijd zal in de volgende weken en maanden gaan om het IS-bolwerk Al-Bab, zo’n twintig kilometer ten zuidoosten van Dabiq. Het is daar waar rebellen, Turkije, IS, de Koerden en het regime-Assad samen met de Russen riskeren op elkaar te botsen. En daarnaast zijn er nu grote offensieven in de maak tegen de twee hoofdsteden van IS: het Oost-Syrische Raqqa en Mosoel in Irak’, verklaarde Noah Bonsey, Syrië-expert van de International Crisis Group (ICG), eerder aan De Standaard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig