Duitsland: stuur geredde migranten terug naar Afrika
Archiefbeeld Foto: AFP

Duitsland wil migranten die gered worden op de Middellandse Zee, terugsturen naar Afrika. Het plan moet vooral het werk van de mensensmokkelaars stoppen.

Het plan om opgepikte migranten terug te sturen naar Afrika, moet mensensmokkelaars buiten spel zetten. De Middellandse Zee oversteken wordt namelijk onaantrekkelijk. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaard aan de Duitse krant Welt am Sonntag.

De bedoeling is om de migranten die opgepikt worden terug te sturen naar een ander land in Noord-Afrika dan waar ze zijn vertrokken.

Vooral Libië is een land waar velen de oversteek naar Italië wagen. In het Duitse plan wordt iemand die wordt opgevangen niet opnieuw naar Libië gestuurd, maar bijvoorbeeld naar Egypte. De persoon die de oversteek wil maken kan vanaf daar een asielaanvraag doen voor Europa. Als die wordt goedgekeurd, kan de migrant alsnog de overtocht maken naar het Europese continent.

‘Het doel moet zijn om mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen en migranten te ontmoedigen deze kant op te komen. Het gebrek aan uitzicht op het bereiken van het Europese vasteland zou een reden kunnen zijn waarom migranten de gevaarlijke overtocht niet meer zullen maken waarbij ze voor veel geld hun leven op het spel zetten’, aldus de woordvoerder.

Duitsland heeft het plan nog niet met andere EU-landen besproken. Het is niet bekend of dit in de nabije toekomst gaat gebeuren.