CD&V: ‘Wat De Block doet is schandalig en onverantwoord’
Foto: Bart Dewaele

‘Een slag in het gezicht van de meer dan één miljoen landgenoten met een alcoholprobleem.’ Zo reageert CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle zondag in Het Nieuwsblad op uitspraken van de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD), zaterdag in een interview met de krant.

CD&V: ‘Wat De Block doet is schandalig en onverantwoord’
Nathalie Muylle Foto: STEFAAN BEEL

Daarin zei De Block dat nachtwinkels en tankstations onbeperkt alcohol moeten kunnen blijven verkopen. ‘Ik heb geen zin in nieuwe faillissementen’, gaf ze als argument.

De Block wil dus niet weten van beperkingen op de verkoop van alcohol in nachtwinkels en tankstation, maar voor CD&V is dat net een onmisbare schakel in de aanpak van alcoholmisbruik.

Lege doos

‘Als we het probleem van alcoholmisbruik goed willen aanpakken, moeten we naar een geïntegreerde aanpak gaan. Dat betekent inzetten op preventie en controle, maar evengoed op een beperking van het aanbod. Alle specialisten zijn het daarover eens. Als we geen beperkingen opleggen is het dweilen met de kraan open’, zegt Muylle, die voor haar partij de woordvoerder is voor het alcoholbeleid.

‘Van een minister van Economie kan ik nog aannemen dat hij de economische belangen voorop zet, maar voor een minister van Volksgezondheid is dat schandalig en onverantwoord’, aldus Muylle. ‘Als minister De Block hierop al geen beperkingen wil leggen, dan vrees ik dat ook het hele alcoholplan dat ze aan het opstellen is, een lege doos wordt.’