De Belgische shorttrackers zijn vrijdag het internationale seizoen begonnen met een derde plaats in de reeksen op de 5000 meter aflossing tijdens de wereldbekermanche in de Canadese stad Calgary. Dat was niet voldoende voor een plek in de halve finales.

Stijn Desmet, Gert-Jan Goeminne, Ward Pétré en Jens Almey moesten het opnemen tegen Rusland, Japan en Hongarije. Hongarije en Rusland, met de na een schorsing voor meldonium teruggekeerde Semen Elistratov, plaatsten zich voor de laatst acht. Het Belgische kwartet kwam krap anderhalve seconde tekort op de Russen. Japan werd vierde.

Op de eerste dag van de wedstrijden in Calgary tekenden Jens Almey en Hanne Desmet voor de beste individuele prestaties. Almey won zijn reeks op de 500 meter (42.090 seconden) en plaatste zich daarmee voor de kwartfinales. Desmet eindigde op de 1500 meter als derde en mag op grond van haar tijd (2:32.380) zaterdag in de halve eindstrijd uitkomen.

Calgary is dit seizoen de eerste manche van een reeks wereldbekerwedstrijden. Volgende week is Salt Lake City, 1500 kilometer zuidelijker in de Verenigde Staten, aan de beurt. De schaatsers van bondscoach Pieter Gysel verblijven al geruime tijd op hoogte en op het snelle ijs van Noord-Amerika. Daar worden bij geringe luchtweerstand hogere snelheden bereikt op korte binnenbaantjes (111 meter) dan op zeeniveau. Om die reden worden er ook hogere eisen gesteld aan de techniek van de schaatsers.