Colombiaanse rebellen willen vredesonderhandelingen opstarten
De politicus Odin Sanchez wordt sinds maart vastgehouden. Foto: AFP

De Colombiaanse guerrillagroep Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) zal volgende week een gegijzelde politicus vrijlaten, zo beloofde de groep vrijdag. Zo moet de weg worden vrijgemaakt voor vredesgesprekken die zijn uitgesteld door de gijzeling van de politicus, berichtten Colombiaanse media.

ELN-woordvoerder Israel Ramirez zei aan de radiozender Caracol dat een humanitaire missie al op weg was om Odin Sanchez vrij te laten. De man werd door de groep vastgehouden sinds maart.

De ceremoniële start van de gesprekken tussen de regering en de ELN, de op een na grootste rebellengroep die de regering meer dan 50 jaar bekampte, was gepland op 27 oktober in Quito in Ecuador. President Juan Manuel Santos stelde de vrijlating van Sanchez echter als voorwaarde en zei voorlopig de gesprekken af.

Sanchez werd sinds maart vastgehouden door groep. Hij had met de groep onderhandeld over een ruil. De ELN hield immers zijn zieke broer Patrocinio Sanchez, voormalig gouverneur van de staat Choco, vast sinds augustus 2013.

Volgens Ramirez was het uitstel in de gesprekken het gevolg van een ‘misverstand’. Hij zei dat de ELN had begrepen Sanchez vrij te laten tijdens de eerste ronde van de gesprekken, en niet daarvoor.