Weduwe van Hergé geridderd in Leopoldsorde
Foto: BELGA

Fanny Rodwell, de weduwe van Kuifje-bedenker Hergé, en verantwoordelijke van het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve, is vrijdagmiddag tot ridder in de Leopoldsorde geslagen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders overhandigde het ereteken in Parijs, tijdens een bezoek aan de Hergé-tentoonstelling in het Grand Palais.

Fanny Rodwell (82) en haar echtgenoot Nick Rodwell hadden de tentoonstelling al bezocht bij de inhuldiging op 26 september en op 5 oktober, samen met koningin Mathilde. De tentoonstelling, die samen met het Hergé Museum georganiseerd wordt, duurt nog tot 15 januari.

Weduwe van Hergé geridderd in Leopoldsorde
Foto: BELGA

Georges Remi huwde Fanny Vlamynck in 1977, nadat hij was gescheiden van zijn eerste vrouw Germaine Kieckens. Drie jaar na de dood van Hergé richtte Fanny Vlamynck de Hergé Stichting op. In 1993 huwde ze met Nick Rodwell. Het koppel beheert de nalatenschap van de artiest via de stichting, die herdoopt werd tot Studios Hergé in 2006. Doel is ‘zijn oeuvre te inventariseren, beschermen en vereeuwigen via diverse evenementen in alle uithoeken van de wereld’. Het Hergé Museum ging open in 2009.

‘Sinds het heengaan van Georges Remi in 1983 stak mevrouw Vlamynck al haar energie in het wereldwijd uitdragen van het oeuvre van haar overleden echtgenoot. Voor zijn nalatenschap liet ze een museum bouwen in Louvain-la-Neuve’, zegt Buitenlandse Zaken naar aanleiding van de toekenning van het ereteken.