Logo-oorlog tussen Engeland en Ierland: FIFA start onderzoek
Het bewuste logo op de Ierse shirts Foto: rr

De Disciplinaire Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA is vrijdag een onderzoek gestart tegen de Ierse voetbalfederatie (FAI). De spelers van het Ierse nationale elftal droegen in maart tijdens een oefeninterland tegen Zwitserland een logo dat verwees naar de Paasopstand van 1916.

Ierland viert de honderdjarige verjaardag van de Paasopstand tegen de Britse overheersing, die uiteindelijk leidde tot de Ierse onafhankelijkheid in 1921. Op 25 maart 2016 brachten ook de Ierse voetballers met een logo op hun shirt een eerbetoon aan die opstand in een thuismatch tegen Zwitserland (1-0).

Het onderzoek naar het logo is een gevolg van het dispuut tussen de FIFA en de Engelse en Schotse voetbalbond. Op 11 november staan Engeland en Schotland in de kwalificatieronde voor het WK 2018 in Rusland tegenover elkaar in het mythische Wembleystadion.

In Groot-Brittannië is het een traditie om op Wapenstilstand een klaproos te dragen om de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en van alle conflicten nadien te herdenken. De FIFA vindt de klaproos een “politiek symbool” en verbiedt het gebruik van de ‘poppy’ op voetbaltenues.

Logo-oorlog tussen Engeland en Ierland: FIFA start onderzoek
Met dit symbool wil Engeland aan de aftrap komen Foto: rr

Fatma Samoura, secretaris-generaal van de FIFA, liet donderdag verstaan dat Engeland en Schotland zich aan sancties mogen verwachten, mochten ze er toch voor kiezen om de klaproos op te spelden. “Het reglement is van toepassing op alle 211 federaties. Waarom zouden we een uitzondering maken voor een land en niet voor de rest van de wereld?”, vroeg Samoura zich af.

De Engelse en Schotse voetbalbond verwijten de FIFA dat het met twee maten meet en verwezen daarbij naar het Ierse logo ter nagedachtenis van de Paasopstand.