Poetin onthult standbeeld van Vladimir de Grote in Moskou
Foto: AP

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag op de feestdag van de Nationale Eenheid voor het Kremlin in Moskou een standbeeld van de middeleeuwse grootvorst Vladimir de Grote ingehuldigd. Diens toetreding tot het orthodoxe geloof is 'de gemeenschappelijke geestelijke bron voor de volkeren van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne' geworden, zei Poetin vrijdag.

Poetin onthult standbeeld van Vladimir de Grote in Moskou
Foto: EPA

Vanuit die geest van eenheid moeten de Russen ook de hedendaagse uitdagingen en bedreigingen tegemoet treden, zei hij volgens de Russische persbureaus. Ook de Russische patriarch Kirill nam aan de plechtigheid deel.Onder grootvorst Vladimir werd het vroeg-middeleeuwse Kievse Rijk vanaf 988 gekerstend. De plaats waar het 16 meter hoge en 25 ton zware standbeeld in de Russische hoofdstad moest komen, was lange tijd omstreden.

Volgens de politie woonden 85.000 mensen ondanks het slechte weer de inhuldiging van het standbeeld in het centrum van Moskou bij. In de buitenwijken kwamen zoals elk jaar enkele honderden nationalisten en leden van extreem rechts bijeen voor hun “Russische mars”. Ze eisten volgens ooggetuigen het aftreden van Poetin en premier Dmitri Medvedev.

De feestdag herinnert aan de verdrijving van de Poolse bezetter uit Moskou in 1612. Die vervangt in het huidige Rusland de Sovjet-verjaardag van de Grote Socialistische Oktoberrevolutie van 7 november.