Ethias probeert opnieuw spaarproduct met levenslang hoge rentes af te kopen
Foto: blg
Verzekeraar Ethias lanceert vanaf maandag een nieuwe afkoopoperatie voor klanten van First, een hoogrentend spaarproduct. Dat vernam de redactie en wordt bevestigd door Ethias. Ethias is bereid een bonus van 25 procent te betalen. Maar liefst 26.000 klanten krijgen een brief in de bus.

Bij Ethias vertrokken vandaag 26.000 brieven naar evenveel klanten met het voorstel om hun First-rekening te laten afkopen. Voor Ethias is het de zesde poging om zijn First-portefeuille af te kopen. First is een hoogrentend spaarproduct waar Ethias destijds banken mee concurrentie aandeed. Heel apart is dat Ethias tot levenslang toe hoge rentes beloofde. Blijkbaar ging Ethias ervan uit dat het altijd wel voldoende hoogrentende inkomsten ging hebben.

Maar die uitstaande verplichtingen wegen op de solvabiliteit van Ethias. De verzekeraar staat onder druk van de toezichthouder Nationale Bank om zijn solvabiliteit structureel te verbeteren en schokbestendiger te maken. Daartoe stelde het een tweeledig herstelplan op. Eén van de hoekstenen was het First-risico uit de boeken te halen door het te laten afkopen door een herverzekeraar. Maar de toezichthouder heeft daar heel wat vragen bij.

1,4 miljard euro

Met zijn afkoopoperatie probeert Ethias nu het First-probleem zoveel mogelijk te reduceren buiten een herverzekeraar om. Ethias heeft nog 26.000 contracten uitstaan van First, goed voor een totaalbedrag van 1,4 miljard euro. Ethias zou een premie betalen van 25 procent. Dat betekent dat Ethias 1,75 miljard euro moet ophoesten als iedereen ingaat op het voorstel.

De First-rekeningen hebben een gemiddelde rente van 3,4 procent. Daarachter zit een brede vork die gaat van 1,73% tot 4,5%.

Alles of niets voor klanten

‘Het klopt dat we een nieuwe Switch-operatie-starten. We hebben eerder al gezegd dat we daaraan dachten’, reageerde een woodvoerster. In 2015 lanceerde Ethias twee keer een Switch-operatie. Switch IV vond plaats in februari, Switch V in december. Die boden respectievelijk een bonus van 14 procent en 10 procent. Met 25 procent gaat Ethias een stuk hoger.

Deze keer is het voor de klanten alles of niets. Enkel wie zijn volledige First-belegging verkoopt, kan van het aanbod genieten. De operatie van Ethias gelijkt op die van Axa die de spaarverzekering Crest20 afkocht. Die bood nog een rente van 4,75 procent, eveneens levenslang. Ook daar werd een bonus van 25 procent aangeboden. Bij Axa gingen 18.000 van de 27.000 klanten in op de afkoop. Axa had wel een stevige stok achter de deur. Axa verlaagde immers de gewaarborgde rente op zijn Crest-product, wat veel kwaad bloed zette.