Westerlo-spelers Apau en Ganvoula krijgen schorsing van geschillencommissie
Mitch Apau (rechts) Foto: BELGA

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag twee speeldagen schorsing en 800 euro boete opgelegd aan Mitch Apau, waardoor de rechtsachter van KVC Westerlo de verplaatsingen naar KV Oostende (19/11) en KAS Eupen (26/11) aan zich voorbij moet laten gaan. Ploegmaat Silvere Ganvoula kreeg twee schorsingsdagen, waarvan slechts één effectief, en een geldstraf van 800 euro.

Mitch Apau werd op basis van televisiebeelden van de elfde speeldag in de Jupiler Pro League vervolgd. In de doelpuntenloze draw tussen Westerlo en Charleroi ontsnapten de Kemphanen iets voor het halfuur aan een strafschop. Apau trapte Clément Tainmont in de grote rechthoek aan op zijn enkel, maar scheidsrechter Jan Boterberg legde het leer niet op de stip. De Reviewcommissie maakte de zaak aanhangig, de Geschillencommissie oordeelde dat twee speeldagen schorsing een gepaste sanctie is. Coach Jacky Mathijssen kan morgen/zaterdag, wanneer competitieleider Zulte Waregem op bezoek komt in het Kuipje, wel nog rekenen op zijn rechtsachter. De schorsing gaat immers pas in vanaf 6 november.

In de met 4-0 verloren partij op het veld van Club Brugge op de twaalfde speeldag raakte Ganvoula de Brugse doelman Butelle met gestrekt been. Scheidsrechter Lardot aarzelde niet om de rode kaart te trekken, waarop de aanvaller van de Kemphanen uit ongeloof zijn beheersing verloor. Nadat zijn ploegmaats hem bedaard hadden, verdween Ganvoula naar de kleedkamers van het Jan Breydelstadion. Het Bondsparket oordeelde op basis van het scheidsrechtersverslag dat “de fysieke integriteit van Butelle in gevaar was” en wilde de twintigjarige Congolees voor drie matchen aan de kant houden. Westerlo vond die sanctie echter te zwaar en haalde vrijdag zijn gram voor de Geschillencommissie. De schorsing van twee speeldagen (waarvan één effectief) gaat in vanaf 6 november, waardoor Ganvoula zaterdag wel speelgerechtigd is in de thuismatch tegen Essevee. Tenzij de rode lantaarn in beroep gaat, is de Congolese spits geschorst voor het duel in en tegen Oostende.