Brits parlementslid neemt ontslag uit onvrede over Brexit
Britse tabloids vrijdag na de uitspraak van de Britse High Court. Foto: AFP

Stephen Phillips, parlementslid voor de Britse conservatieve partij, stapt op omdat hij het niet eens is met het Brexit-beleid van de overheid. Na de uitspraak van de High Court donderdag dat het parlement ook met Brexit moet instemmen, laait de politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk op.

Tory-parlementslid Stephen Phillips stemde voor de Brexit maar vindt het ‘ondemocratisch’ dat de Britse premier Theresa May het parlement niet wil laten stemmen over de uitslag van het EU-referendum. May, een partijgenoot van Phillips, wil zonder steun van het Britse parlement Brexit in werking zetten maar een uitspraak van de Britse High Court donderdag oordeelde dat dit juridisch niet mogelijk is. May wil nu tegen deze uitspraak in beroep gaan waardoor de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk weer hoog oplopen.

Phillips zegt dat de verschillen tussen hem en de regering 'onoverbrugbaar' zijn geworden en dat hij daarom afziet van zijn zetel. Phillips is sinds 2010 lid van het Britse parlement voor Sleaford en North Hykeham (Lincolnshire). Volgens Sal Brinton, voorzitter van de Liberal Democrats zijn er meer conservatieve parlementsleden die met dit gevoel rondlopen: 'Mijn boodschap aan hun is: ga ten rade bij je geweten en laat van je horen. We kunnen niet op deze manier blijven doorgaan.'

Vileine krantenkoppen
Behalve voor muiterij in de Conservatieve gelederingen zorgt de uitspraak van de High Court voor vileine krantenkoppen van de Britse tabloids vrijdagochtend. Zo kopt de Britse tabloid Daily Mail met de woorden 'Enemies of the people' boven een foto van de rechters die deze uitspraak hebben gedaan en wordt vrijdag in scherpe bewoordingen getweet door voor- en tegenstanders van de rechterlijke uitspraak.