Waaslandcross zoekt opvolger voor Laurens Sweeck
Sanne Cant tijdens de Waaslandcross vorig jaar Foto: BELGA

Tijdens de vorige editie, in februari 2016, maakte de Waaslandcross op domein De Ster in Sint-Niklaas nog deel uit van het regelmatigheidscriterium Bpost Bank Trofee, de voorganger van de DVV Verzekeringen Trofee. Dit jaar is de veldrit opgenomen in de reeks van de ‘losse crossen’, de Soudal Classics.

Het parcours werd voor deze dertiende editie onder handen genomen door parcoursbouwer Erwin Vervecken. “Het begin van de wedstrijd is nog steeds identiek, maar na de eerste materiaalpost is er een nieuwe lus voorzien en een passage van zowat 100 meter in een zandbak”, legt de drievoudig wereldkampioen uit. “Ook na de tweede materiaalpost werd grondig gesleuteld aan de omloop waardoor de renners de strijd moeten aangaan met het zand en de wind. Veel hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden de dagen voor en tijdens de wedstrijd.”

Vorig jaar ging de zege in Sint-Niklaas naar Laurens Sweeck. Hij haalde het toen voor Wout van Aert en Sven Nys. “Het werd de overwinning van de echte doorbraak voor mij”, legt Sweeck uit. “Deze wedstrijd zal dan ook altijd een speciaal plaatsje krijgen in mijn hart. De Waaslandcross biedt een totaalpakket met een technisch gedeelte en een paar zandstroken. Een cross die beslist wordt op de kracht en die me dus zeker ligt. Ik heb dit jaar al gewonnen in Neerpelt en werd nog vier keer derde. Ik zette, in vergelijking met vorig seizoen, dus opnieuw een stapje vooruit. Hopelijk kan ik die lijn verder doortrekken en kan ik in Sint-Niklaas opnieuw meestrijden voor de zege.”

Wereldkampioen Wout Van Aert is er zaterdag niet bij, net als de Nederlanders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Kersvers Europees kampioen Toon Aerts tekent dan weer wel present. “Tijdens de Koppenbergcross reed ik op adrenaline een tijdlang mee met Van Aert, maar ik voelde de dagen nadien wel de naweeën van mijn inspanningen”, vertelt Aerts. “In Sint-Niklaas krijg ik bij afwezigheid van Van Aert en Van der Poel een mooie kans om opnieuw mee te strijden voor de zege. Ik voel me niet verplicht om een plaats bij de top drie te rijden maar wil wel een goede prestatie neerzetten.”