N-VA en CD&V begrijpen ‘alarm’ over nieuw pensioensysteem
Foto: Photo News

De nieuwe pensioenplannen van minister Daniel Bacquelaine (MR) worden over het algemeen gesmaakt. Maar het systeem dat de tweede pensioenpijler mogelijk individualiseert, stuit op terughoudendheid bij N-VA en CD&V.

De Academische Raad voor het Pensioenbeleid luidt de alarmbellen in De Standaard. In de beleidsnota van minister Bacquelaine zit een flinke adder onder het gras wat de tweede pensioenpijler betreft, vindt Frank Vandenbroucke, voorzitter van de Academische Raad voor het Pensioenbeleid. 

Wat is het probleem?

In zijn nieuwe beleidsnota legt Bacquelaine namelijk uit dat er vanaf 2018 een systeem komt om ‘op vrijwillige basis een aanvullend pensioen van de tweede pijler op te bouwen’. Werknemers mogen dan zelf beslissen hoeveel de werkgever daarvoor mag inhouden van hun loon. Het aanvullend pensioen, de zogenaamde ‘tweede pijler’ naast het wettelijk pensioen, is nu een collectief gegeven. Het wordt op niveau van sectoren of bedrijven onderhandeld. Daarbij zijn wettelijk een hele waaier aan garanties en controles ingebouwd.

Vandenbroucke vreest dat een individualisering van de tweede pijler, waarbij de verantwoordelijkheden worden verschoven van de werkgever naar de werknemer. ‘Dit is bijzonder, bijzonder gevaarlijk’, zegt Vandenbroucke. ‘Met dit pensioensysteem is het ieder voor zich.’

CD&V: Duidelijke grenzen stellen

Sonja Becq, pensioenspecialist bij CD&V, deelt die bezorgdheid. ‘Het is opletten geblazen: het kan niet dat de werkgever niet meer moet voldoen aan bepaalde eisen om het aanvullend pensioen te verzekeren en dat de werknemer er alleen voor staat. Dit nieuwe systeem mag de kloof tussen de pensioenen niet vergroten.’

Een belangrijke kanttekening: de grenzen voor het individualiseren van de tweede pensioenpijler moeten nog onderhandeld worden, aldus Becq. ‘Dit kan binnen het kader van het verbreden en verdiepen van het aanvullend pensioen passen, maar dan moeten we wel duidelijke spelregels bepalen. Dit individuele systeem mag het collectieve niet vervangen, maar moet er bij aanhaken.’

CD&V stelde eerder al maatregelen voor om de collectieve tweede pijler te verstevigen. ‘Zo kan je maaltijd- en ecocheques afschaffen en dat geld automatisch en collectief in het aanvullend pensioenpotje stoppen’, aldus Becq.

N-VA: Niet het beste product

Dat minister Bacquelaine zijn werk goed doet en dat er binnen een regering compromissen moeten worden besloten. Pensioenspecialist Jan Spooren (N-VA) kan niet genoeg beklemtonen dat hij het overgrote deel van de plannen van Bacquelaine steunt.

‘Maar specifiek over die tweede pijler, delen wij de bezorgdheid van de Academische Raad voor het Pensioenbeleid’, zegt Spooren. ‘Vooral het collectieve in die pijler moet worden versterkt. De maatregel die Bacquelaine nu voorstelt, is niet het beste product om dat te doen.’

N-VA plaatst, net zoals CD&V, vraagtekens bij de mogelijke afbrokkeling van het collectieve karakter van de tweede pijler. Daarom wil de partij vooral focussen op het invoeren van de tweede pijler voor contractuele ambtenaren en daar het effect van afwachten. Bovendien heeft N-VA haar bedenkingen bij de administratieve kost van dit verhaal. ‘De werkgever moet voor elke werknemer individueel een contract maken en nog eens eentje met een verzekeringsinstelling’, stelt Spooren. 

‘Een individuele spaarpot aanleggen, moet zeker kunnen, maar voor ons is dat dan eerder een derde, aparte pijler’, besluit Spooren.