In navolging van Interpol en Europol zet de federale politie in ons land vanaf morgen de meest gezochte voortvluchtige veroordeelden online op een nieuwe ‘Most Wanted’-website. 'We hopen op die manier tips te krijgen over hun verblijfplaats', klinkt het.

Het initiatief gaat uit van het FAST-team (Fugitive Active Search Team) van de federale politie. Dat spoort al sinds 2000 voortvluchtige veroordeelden op. Sinds de oprichting werden al 5.850 voortvluchtigen opgespoord.

De nieuwe site www.mostwanted.federalepolitie.be is vanochtend in het bijzijn van minister van Justitie Koen Geens officieel gelanceerd. Op de website staan opsporingsberichten van voortvluchtige criminelen die al veroordeeld zijn. Welke namen er vanaf morgen opstaan, wil de federale politie voorlopig niet zeggen. 

IS-topman

Enkele terreurverdachten prijken op de lijst, onder wie Hicham Chaib. Hij was de rechterhand van de oprichter van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem. Nadien vertrok hij naar Syrië en sloot zich aan bij IS. In Raqqa heeft Chaib zich opgewerkt tot één van de kopstukken van de terreurorganisatie. Als hoofd van de religieuze politie controleert hij er of de Sharia wordt nageleefd.

Chaib was ook degene die in een executievideo van IS de aanslagen in Brussel opeiste.   Hij werd in Antwerpen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar met onmiddellijke aanhouding voor het aanzetten tot het plegen van terroristische misdrijven en voor het dreigen met terroristische aanslagen.

Koppel beschuldigd van moord

Wie er ook opstaan, zijn Jean-Claude Lacote en zijn vriendin Hilde Van Acker. De twee zijn in 2011 in ons land bij verstek tot levenslange opsluiting veroordeeld door het hof van assisen van West-Vlaanderen. Beiden werden schuldig bevonden aan de moord op de Brit Marcus John Mitchell op 23 mei 1996 in De Haan. Lacote prijkt overigens ook op de most-wanted-lijst van Europol.

Ook gezocht is Hayk Terterian. Hij werd eind vorig jaar veroordeeld tot 25 jaar wegens verschillende verkrachtingen en zware mishandelingen in het centrum van Oostende in 2011 en 2012.

De Belgische politie heeft voor de oprichting van de nieuwe site de mosterd bij Europol en Interpol gehaald. Die hebben al langer zo een website. Met succes: een halfjaar na de lancering van een politiewebsite met Europa’s meest gezochte gangsters werden al veertien voortvluchtige zware criminelen opgepakt.