AA Gent krijgt er weer vijf om de oren na spektakelmatch tegen Shakhtar
Foto: Photo News

AA Gent heeft ook in eigen huis verloren van Shakhtar Donetsk na een heuse doelpuntenkermis. Dankzij een goal na 19 seconden (!) van Kalifa Coulibaly was het nog wel vroeg op voorsprong gekomen, maar daarna kantelde de match helemaal door individuele foutjes achterin. Shakhtar werkte zo goed als al zijn kansen af en scoorde nog vijf keer in de Ghelamco Arena, de eerste thuisnederlaag van het seizoen voor AA Gent: 3-5. De Buffalo’s zijn hun tweede plek in groep H van de Europa League ook kwijt aan Braga.

AA Gent had wat goed te maken na de 5-0 opdoffer die het in Oekraïne kreeg van Shakhtar. Trainer Hein Vanhaezebrouck deed daarvoor opnieuw beroep op doelman Jacob Rinne, die weer de voorkeur kreeg op reservedoelman Yannick Thoelen. De tegen KV Mechelen zwakke Stefan Mitrovic en Ibrahim Rabiu verdwenen uit de ploeg ten voordele van Rami Gershon en Anderson Esiti.

AA Gent krijgt er weer vijf om de oren na spektakelmatch tegen Shakhtar
Foto: BELGA

De Buffalo’s startten op een wolk. Hun moeilijk te bespelen veldbezetting bracht Shakhtar meteen in de problemen op links, Moses Simon kapte zijn rechtstreekse tegenstander uit en gaf de bal gepast voor. Daar torende de dubbele meter van Kalifa Coulibaly boven iedereen uit: 1-0 na 19 seconden. Van een blitzstart gesproken. AA Gent bleef ook maar doorgaan op zijn goede elan. Danijel Milicevic en Moses Simon namen het Oekraïense doel onder vuur, terwijl Brecht Dejaegere maar net afgeblokt kon worden na een snelle tegenstoot. Iets voor het halfuur moest doelman Pyatov zich ook reppen om de doorgebroken Milicevic niet aan de bal te laten na een knappe pass van Renato Neto.

Fouten achterin doen AA Gent andermaal de das om

Maar AA Gent bleef in hetzelfde bedje ziek als de voorbije weken. En net als in Oekraïne begon het weer bij een uitschuiver van de nog maar pas in ere herstelde Rinne. Die liet onbegrijpelijk na een hoge voorzet te pakken, en zijn onorthodoxe tussenkomst deed de bal bij Shakhtar-aanvaller Taison belanden. Die werd nodeloos de grond ingeboord door Rami Gershon: penalty! Marlos wist wel wat doen met dat cadeautje en plaatste de bal in de hoek. De eerste keer dat Shakhtar echt nadrukkelijk was komen aankloppen zorgde meteen voor de gelijkmaker.

AA Gent krijgt er weer vijf om de oren na spektakelmatch tegen Shakhtar
Foto: BELGA

De nachtmerrie van de Buffalo’s was echter nog maar net begonnen, want vijf minuten later pakte Shakhtar uit met een prachtige counter. De bal kwam tot bij Taison, die van even over de middenlijn een fenomenale sprint inzette. Gershon kon niet volgen en de Israëliër moest vanop de achtergrond toekijken hoe de aanvaller van Shakhtar de bal snoeihard in de korte hoek joeg. Een straf staaltje krachtpatserij. De kater werd nog wat groter voor de Buffalo’s in de blessuretijd van het eerste deel. Ref Kulbakov liet een klein duwtje in de rug van Coulibaly onbestraft na een hoekschop en Taras Stepanenko kopte hard de 1-3 binnen. De mijnwerkersclub liet helemaal niks liggen.

Nog drie goals in laatste tien minuten

Na de koffie probeerde AA Gent nog tegen beter weten in, maar veel zoden bracht dat niet aan de dijk. Er waren nog wel kopballetjes van Danijel Milicevic (voorlangs) en Kalifa Coulibaly (makkelijk geplukt door Pyatov). Heel warm kreeg Shakhtar het echter niet meer. Integendeel, de pil werd nog wat zwaarder voor de landskampioen van 2015. Marlos demonstreerde even tegen de zijlijn door twee Gentenaars het bos in te sturen en rukte vervolgens op richting zestien. Zijn voorzet werd nog afgeslagen, maar het leer belandde via een tussenstationnetje tot bij Fred. Die krulde het leer heerlijk in de bovenhoek: 1-4.

Shakhtar wilde het mooi uitspelen, maar dat was buiten Nana Asare gerekend. Die knokte zich voorbij Marlos tot bij de bal en vond met een prachtige voorzet de ingevallen Jérémy Perbet. De Fransman bewees zijn neus voor goals en volleyde het leer onder Pyatov tegen de netten. De Oekraïners scoorden meteen weer tegen via Bernard - de Braziliaan zette slim zijn hoofd tegen een gedevieerde voorzet - maar een minuutje later was het weer aan de Buffalo’s in wat stilaan een heuse doelpuntenkermis. Milicevic kopte een voorzet heerlijk tegenvoets tegen de touwen: 3-5 was de straffe eindstand.

AA Gent krijgt er weer vijf om de oren na spektakelmatch tegen Shakhtar
Foto: BELGA

Doordat Braga met 3-1 ging winnen van Konyaspor is AA Gent zijn tweede plek kwijt aan de Portugezen. Over drie weken staat echter AA Gent-Braga op het programma in de Ghelamco Arena.