Standard vindt tweede adem in Europa League na heerlijk doelpunt Cissé
Foto: BELGA

Standard doet weer helemaal mee in de strijd om Europese overwintering. Het boekte een deugddoende 0-3 overwinning op het veld van Panathinaikos na een heerlijk doelpunt vanop afstand van Ibrahima Cissé. Die knalde het leer tegen de touwen vanop dertig meter. Belfodil zorgde in het slot met tweede treffers nog voor de 0-3 eindstand. Door deze zege komt Standard naast Celta de Vigo op een gedeelde tweede plaats.

Na de 3-1 nederlaag op het veld van Oostende gooide Standard-coach Jankovic zijn ploeg stevig door elkaar. Doelman Jean-Francois Gillet was onder meer het kind van de rekening. Hij verloor zijn plaats onder de lat aan Guillaume Hubert. Ook Eyong Enoh verdween naar de bank. Bij Panathinaikos maakte Marcus Berg zijn rentree, hij miste de wedstrijd in Luik door blessure.

In een flauwe eerste helft kon geen van beide ploegen echt overtuigen. Panathinaikos deelde wel enkele prikken uit, maar echt uitgespeelde kansen kregen de Grieken niet. Dan was Orlando Sa, de laatste weken op dreef, dichter bij de openingstreffer. De Portugees van Standard trapte echter tegen de goed uitgekomen doelman Steele. Het was de grootste kans voor de Rouches voor de rust, al kreeg Raman ook een kansje met een geplaatste lobbal die over doel ging.

Standard vindt tweede adem in Europa League na heerlijk doelpunt Cissé
Rellen in de tribune ontsierden de wedstrijd. Foto: REUTERS

Mpoku toont zich

Na de rust kwam er eindelijk wat schwung in het spel. Eerst ontsnapte Standard nog aan een penalty nadat Paul-José Mpoku onderuit ging na een duel met Fai, maar de scheidsrechter wilde van geen penalty weten en gaf de ex-speler van Standard zelfs geel voor een fopduik. Die foute beslissing inspireerde Mpoku tot een knappe tweede helft, drie minuten na de penaltyclaim schilderde hij een vrije trap enig mooi op de van de lat. Even daarvoor had Hubert een goede, maar onorthodoxe redding in huis na een stevige loeier van diezelfde Mpoku.

Standard moest even bekomen, maar na een kwartier spelen in de tweede helft kwamen de Rouches toch weer in het spel voor. De bal had ook bij Standard op de stip gemoeten na een handsbal in de zestien van Panathinaikos, maar opnieuw gaf de Oekraïense scheidsrechter Sergeii Boiko geen krimp. Geen ramp, zo dacht Ibrahima Cissé, dan doen we het maar met een wereldgoal! Hij haalde verschroeiend uit vanop dertig meter en scoorde de belangrijke 0-1 voor Standard.

Standard vindt tweede adem in Europa League na heerlijk doelpunt Cissé
Foto: Photo News

Belfodil x2

Met één doelpunt verschil en de Griekse aanhoudende druk bleef het nog spannend, maar een kwartier voor tijd zorgde Ishak Belfodil voor de beslissende tweede treffer. Na een uittrap van doelman Hubert kopte Sa de bal perfect in loop van de infiltrerende Belfodil, hij schoof de 0-2 via de binnenkant van de paal in doel. Panathinaikos geveld dus, en enige hoop op een Griekse rentree ebde even later weg na een tweede gele kaart voor Mpoku. Die mocht net iets sneller gaan douchen dan de rest na een elleboogstoot bij Sa.

Met elf tegen tien hield Standard makkelijk stand, Belfodil maakte er in de toegevoegde tijd zelfs nog 0-3 van na mistasten van Panathinaikos-doelman Steele. De Luikenaars springen door deze overwinning naar een gedeelde tweede plaats in de stand naast Celta de Vigo. Panathinaikos blijft achter met één punt en is zo goed als zeker Europees uitgeschakeld. Op de volgende speeldag, op 24 november, neemt Standard het op in en tegen Celta de Vigo. Ajax blijft autoritair leider in de groep met tien punten.