Anderlecht antwoordt met zes (!) goals in Europa op debacle in Waasland-Beveren
Foto: BELGA

Een recordmatch voor Olivier Deschacht, topaankoop Nicolae Stanciu die eindelijk los lijkt én een belangrijke zege met het oog op Europese overwintering. Vier dagen na de pijnlijke nederlaag tegen Waasland-Beveren volgde er een fantastische avond voor alles wat paars en wit kleurt. Onder meer twee doelpunten van de geplaagde Stanciu leidden Anderlecht naar een royale 6-1 tegen Mainz, waardoor het nu samen met Saint-Etienne op kop komt in groep C van de Europa League.

Vier dagen na het debacle in Waasland-Beveren stond Anderlecht al voor een nieuwe opdracht. En meteen een belangrijke, want in de Europa League-groep van paars-wit moesten alle kaarten nog geschud worden. René Weiler koos voor de thuismatch tegen Mainz 05 voor de terugkeer van Olivier Deschacht centraal achterin, waardoor de blonde verdediger samen met Paul Van Himst 566 (!) matchen gespeeld heeft voor Anderlecht - een absoluut record. Alexandru Chipciu keerde terug uit blessure. Bram Nuytinck en Diego Capel verdwenen uit de ploeg die verloor op de Freethiel. Topaankoop Nicolae Stanciu behield ondanks zijn tegenvallende prestaties het vertrouwen van trainer René Weiler.

Anderlecht antwoordt met zes (!) goals in Europa op debacle in Waasland-Beveren
Foto: BELGA

Het vertrouwen van de Zwitser zou snel beloond worden. Stanciu toverde even na enkele minuten al - balletje omhoog, controleren en een pass vanop eigen helft die de Duitse verdediging openreet als een scheermes. Zijn landgenoot Chipciu kon zo doorstomen richting het doel van Mainz-doelman Jonas Lösll. De Roemeen week echter te ver uit en knalde de wenkende kans in het zijnet. Nog voordat er tien minuten gespeeld waren stond Stanciu echter al op het scorebord. De man van tien miljoen had nog geen enkele keer kunnen scoren in Brusselse loondienst, maar toen hij de bal aan de zijlijn kreeg trapte hij de bal zowaar in één keer in de korte hoek binnen. Zijn blik verraadde dat hij eigenlijk een voorzet had willen geven, maar zijn rekening in het Astridpark was tenminste geopend.

Stanciu net voor rust met belangrijke tweede

Anderlecht antwoordt met zes (!) goals in Europa op debacle in Waasland-Beveren
Foto: BELGA

Anderlecht stond echter op lemen benen achterin en gaf wel heel makkelijk kansen weg. Eerst liet Karim Onisiwo nog een dot van een kans liggen toen Kara domweg tegen Olivier Deschacht aan kopte. Enkele minuten later kopte Emmanuel Sowah een verre ingooi echter in de voeten van scherpschutter Pablo De Blasis. Het schot van de Argentijn week af op de hak van Kara, een grabbelende Davy Roef kreeg niet meer dan een slap handje tegen het leer en de bal verdween in de netten.

Na de 1-1 zakte paars-wit weg. Mainz had het betere van het spel en talloze slordigheden hielpen Anderlecht niet bij het breien aan een snelle tegenaanval. Maar op slag van rust zette Sowah een snelle tegenstoot op met een prima interceptie. De 18-jarige Ghanees vond Chipciu, die het overzicht behield en op de rand van de zestien Stanciu uitkoos. Die legde zijn tweede van de middag haarfijn in het hoekje: 2-1 en het tweede doelpunt al van de topaankoop, die dus eindelijk gelanceerd lijkt.

Na rust controleerde Anderlecht zonder echt te imponeren. Op het uur legde Youri Tielemans de match echter in een beslissende plooi. Een voorzet van Stanciu werd slecht ontzet door de verdediging van Mainz, Tielemans had tijd om de bal te controleren en plaatste vanop vijfentwintig meter prachtig in de hoek. 3-1, over and out. Weiler haalde Stanciu gewoontegetrouw even na het uur al naar de kant, maar deze keer was het een applausvervanging voor de kleine Roemeen.

Anderlecht scoort nog drie keer in drie minuten

Daarna drong Mainz nog wel aan en hadden de Duitsers eigenlijk altijd de 3-2 moeten maken, maar eerst knalde Malli over en daarna slaagde Cordoba vanop een metertje van doel (!) er nog in de bal in de armen van Roef te trappen. Aan de overkant trapte Lukasz Teodorczyk eerst nog een wenkende kans op doelman Lössl, maar de Pool mocht uiteindelijk toch nog meedoen aan het feestje.

Anderlecht antwoordt met zes (!) goals in Europa op debacle in Waasland-Beveren
Foto: BELGA

Teodorczyk kopte net voor tijd nog een hoekschop onhoudbaar in de hoek, de zevende match op rij al dat de topschutter van Anderlecht de weg naar doel vindt. Eén minuut later stond er warempel al 5-1 op het bord na een knappe counter. Massimo Bruno was goed gevolgd nadat Sofiane Hanni eerst nog onbegrijpelijk gemist had. Maar nog was het niet gedaan, want paars-wit kreeg nog een penalty na handsspel in de zestien. Teodorczyk eiste de bal op en scoorde de (veel te) zware 6-1. Anderlecht scoorde zo nog drie keer op amper drie minuten tijd.

Door de zege doet Anderlecht een prima zaak in het klassement. Het staat nu samen met AS Saint-Etienne, dat met 1-2 won bij FK Qabala, op kop in zijn groep met acht punten uit vier wedstrijden. Mainz volgt op drie eenheden, Qabala is nog steeds puntenloos.