camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Postuum

Peter Nijmeijer overleden

De Nederlandse dichter en vertaler Peter Nijmeijer (69) is op 9 september in alle eenzaamheid overleden. Dat is pas nu bekendgeraakt. Nijmeijer had al jaren een drankprobleem. Hij verhuisde vaak en woonde ook een tijd in Ierland en Vlaanderen.

Franse prijs (2)

Médicis voor moorden

De Médicis, een van de andere prestigieuze Franse literaire najaarsprijzen, gaat naar historicus Ivan Jablonka (43) voor Laëtitia ou la fin des hommes, niet zozeer een roman maar een ‘onderzoek’ met thrillerallures naar de gruwelijke moord op Laëtitia Perrais (18) in 2011 in het Bretonse Pornic, een zaak waar president Sarkozy zich mee moeide. Jablonka kreeg voor zijn werk eerder al een prijs van de krant Le Monde.

Franse prijs (1)

Goncourt voor crimineel kindermeisje

De oudste en belangrijkste Franse literatuurprijs, de Goncourt, is gisteren uitgereikt aan Leïla Slimani voor haar tweede roman, Chanson douce, over een kindermeisje dat een baby vermoordt. Een boek met ‘de scherpe donkerte van een Simenon’, meldt Le Nouvel Observateur. Slimani (35) heeft Marokkaanse roots.

Veiling

Gedicht Anne Frank te koop

Het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper veilt op 23 november een handgeschreven en door Anne Frank ondertekend gedicht. Ze schreef het als twaalfjarige, vlak voordat ze in juli 1942 met haar familie onderdook. Het gaat om een achtregelig poëziealbumvers voor CriCri, Christiane van Maarsen (1927-2006), de oudere zus van Jacqueline, klasgenoot en beste vriendin van Anne Frank.

De podcasts van De Standaard