Griekenland gaat 2000 vluchtelingen naar Kreta verhuizen
Foto: AFP

Griekenland wil de situatie in de deels hopeloos overbevolkte opvangkampen aanpakken en vanaf januari 2.000 vluchtelingen naar Kreta verhuizen. Daar zijn minister van Migratie Ioannis Mouzalas en vertegenwoordigers van het grootste Griekse eiland het deze week over eens geworden.

Het zal voornamelijk om gezinnen gaan, die in woningen en hotels zullen ondergebracht worden, klinkt het in een mededeling van zijn kabinet.

Eerder al had Athene almaar meer migrantenfamilies van de overbevolkte hotspots op de eilanden naar het vasteland laten brengen. Op Lesbos, Leros, Samos, Kos en Chios zitten momenteel rond de 16.000 vluchtelingen vast, die in de marge van het Europees-Turks vluchtelingenakkoord naar Turkije zouden moeten teruggestuurd worden. Op de eilanden is echter slechts plaats voor 8.000 vluchtelingen. Het komt er vaak tot opstootjes onder de migranten en tot protesten tegen de lange duur van de asielprocedures.

Bovendien komen er dagelijks nog altijd mensen illegaal naar Griekenland; van woensdag op donderdag arriveerden er volgens de Griekse vluchtelingencel nog 42 op Lesbos en Rhodos. In het land worden nu in totaal rond de 61.000 vluchtelingen en migranten opgevangen.