TAS ondervraagt Diack, Balakhnichev en Melnikov in november
Foto: AFP

Het Internationaal Sporttibunaal (TAS) verhoort tussen 14 en 17 november de Senegalees Papa Massata Diack, de zoon van de oud-IAAF-voorzitter Lamine Diack, en twee verantwoordelijken van de Russische atletiekfederatie, Valentin Balakhnichev en Alexei Melnikov. Dat meldde het TAS donderdag. Het trio had in februari beroep aangetekend tegen hun levenslange schorsing door de Ethische Commissie van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF).

De drie heren worden ervan verdacht, in ruil voor geld, positieve dopingtests onder de mat te hebben geveegd. Dat gebeurde vooral in Rusland. De Russische marathonloopster en klokkenluidster Liliya Shobukhova bracht in januari naar buiten dat ze de drie mannen in 2012 voor de Olympische Spelen in Londen 450.000 euro had betaald om een dopingschorsing te vermijden.

Papa Massata Diack is één van de vijftien kinderen van Lamine Diack, oud-voorzitter van de IAAF. Hij wordt door Interpol gezocht voor fraude, corruptie en het witwassen van zwart geld.

Valentin Balakhnichev is de voormalige penningmeester van de IAAF en de voormalige voorzitter van de Russische atletiekfederatie. Alexei Melnikov ten slotte is de ex-coach van het Russische atletiekteam.