Er komt dan toch een ‘backpackerstaks’ in Australië
Foto: REUTERS

Australië zal vanaf januari 2017 een backpackersbelasting invoeren. Reizigers zullen niet langer belastingvrij geld kunnen verdienen, iets wat voorheen met een work-and-travel visa mogelijk was tot 18.000 dollar. Na maandenlange discussie over het al dan niet invoeren van dergelijke taks, besliste het parlement om de taks op een ‘milde’ 19 procent te houden.

Nog in maart werd beslist dat de backpackersbelasting er niet zou komen. Het oorspronkelijke voorstel van een taks 32.5 procent werd echter niet goed ontvangen, noch door de lokale bevolking, noch door de toeristen. De Australische landbouwsector vreesde dat ze daarmee niet langer voldoende arbeidskrachten bijeen zouden ronselen. De toerismesector vreesde op zijn beurt dat backpackers hun verblijf zouden inkorten, terwijl ze een onmisbare bron van inkomsten zijn voor de Australische economie.

Australisch parlementslid Scott Morrison stelde daarom een mildere taks voor: ‘slechts’ 19 procent van de inkomsten moeten worden afgestaan aan de overheid. Voorheen was het work-and-travel leven in Australië voor toeristen belastingvrij tot 18.000 dollar.

Hoeveel is teveel?

Uit een studie van Monash University eerder dit jaar bleek dat zo’n zestig procent van de ondervraagde backpackers niet naar Australië zouden reizen als de taks van 32,5 procent opgelegd zou worden. 57 procent van de ondervraagden beweerde dat ze ook minder tijd in Australië zouden doorbrengen.

Hoeveel backpackers een trip naar Australië zullen mijden met de taks van 19 procent is niet zeker.