Hoop op preventief alzheimermedicijn
(archieffoto) Foto: BELGAIMAGE

Een nieuw alzheimermedicijn blijkt met succes de meest zichtbare tekenen van de ziekte in de hersenen aan te pakken. Dat doet de hoop toenemen dat een behandeling binnen handbereik is.

Onderzoekers van farmaceutisch bedrijf Merck publiceerden woensdag een artikel over het middel verubecestat in Science Translational Medicine.

De test van het medicijn was eigenlijk vooral gericht op de veiligheid ervan, maar uit de resultaten blijkt ook dat het middel amyloïdvorming voorkomt. Dat zijn de gevreesde plaques die bij alzheimerpatiënten in de hersenen te zien zijn.

Het medicijn en gelijkaardige middelen blokkeren in de hersenen het enzym BACE1, die zorgt voor de productie van twee kleine moleculen die samen amyloïden vormen. De nieuwe remmers laten ook andere enzymen die op BACE1 lijken met rust. Dat was bij eerdere pogingen niet het geval. Toen hadden de testmiddelen onaanvaardbare bijwerkingen.

Het nieuwe middel lijkt alvast veilig. Zelfs bij hoge doseringen en bij maandenlang gebruik zijn er geen vervelende bijwerkingen vastgesteld, zo blijkt uit de eerste experimenten met mensen. Of de cognitieve functies met het nieuwe medicijn verbeteren, zal nog moeten blijken.

Eind 2012 begon het bedrijf al de eerste fase-III-onderzoeken. Nu is een onderzoek bezig met patiënten met lichte alzheimer en patiënten in een heel vroege fase van de ziekte. De eerste resultaten worden eind volgend jaar verwacht.