Nederland ontdekt Rudi Vranckx: 'beste oorlogsverslaggever'
Rudi Vranckx. Foto: © VRT

VRT-reporter Rudi Vranckx krijgt nu ook erkenning bij onze Noorderburen. NRC Handelsblad schrijft vandaag dat hij op dit moment de beste oorlogsverslaggever in het Nederlands taalgebied is.

Rudi Vranckx is voor de meeste Vlamingen een welbekende VRT-journalist die reportages levert uit het Midden-Oosten, onder andere uit Irak, Libanon, Israël en Syrië.

Naast zijn baan bij de VRT, waar hij al sinds 1988 werkt (toen nog de BRT) is Vranckx inmiddels ook alweer een tijd aan de slag voor de NOS. Zijn reportage voor Nieuwsuur, een rubriek van de NOS, over een voormalige kindsoldaat van IS afgelopen dinsdag leidde tot een lofzang van NRC's tv-recensent Hans Beerenkamp.

Beerenkamp schrijft: 'Vranckx is de eerste die ik goed hoorde uitleggen dat het niet zo moeilijk zal zijn om op te rukken tot aan de oever van de Tigris, maar een heksentoer om het aan de overkant gelegen stadscentrum te bevrijden, als zich daar duizenden militanten hebben verschanst, klaar voor de stadsguerrilla'.

Over de Nieuwsuur reportage over een voormalige IS kindsoldaat zegt Beerenkamp: 'Het prachtige van die reportage van Vranckx is de doeltreffende simpelheid, gewoon een verhaal dat vers van de lever direct wordt verteld.' Het volledige artikel van Beerenkamp over Vranckx vindt u hier.