VN: Akkoord van Parijs is niet voldoende
Elektriciteitsmasten. Foto: Patrick Post

Een dag voordat het akkoord van Parijs om klimaatverandering terug te dringen ondertekend wordt, zegt de Verenigde Naties dat de afspraken niet ver genoeg gaan. Als het hierbij blijft, wordt de aarde drie graden warmer tegen 2100, waarschuwt de organisatie.

De huidige beloftes van landen om uitstoot van broeikasgassen in te perken is niet voldoende. Dit maakt UNEP, de milieuorganisatie van de Verenigde Naties, bekend een dag voordat het akkoord van Parijs zal worden ondertekend. Indien er geen bijkomende maatregelen komen, stijgt de temperatuur van de aarde met 3 graden tegen 2100, aldus de VN.

In haar jaarlijkse rapport schrijft UNEP dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 zo'n 12 tot 14 miljard ton hoger zal zijn dan het niveau dat nodig is om tot het internationale target van een maximale tempertatuurstijging van 2 graden celcius te komen. De huidige uitstoot moet met minstens een kwart afnemen tegen het einde van het volgende decennium, zegt UNEP. Ondanks verbintenissen die een jaar geleden in Parijs werden aangegaan, stevent de wereld tegen 2100 op temperaturen van plus 2,9 tot plus 3,4°C af, vergeleken met het pre-industriële tijdperk, zo wordt in het rapport benadrukt.

Humanitaire tragedie

'Als we niet nu beginnen met het nemen van extra maatregelen, zullen we later spijt krijgen dat we niet meer gedaan hebben om deze humanitaire tragedie te voorkomen,' aldus Erik Solheim, de baas van UNEP. Ook waarschuwt Solheim ervoor dat groepen mensen zich zullen moeten gaan verplaatsen als gevolg van klimaatverandering om droogte, honger, ziektes en conflicten te ontlopen.

Delegaties van de landen die meedoen aan het akkoord van Parijs komen van 7 tot 18 november bijeen in Marrakech, Marokko, om verdere maatregelen te bespreken. Aanstaande vrijdag treedt het akkoord van Parijs - waarover in december 2015 al overeenstemming werd bereikt - in werking.