Elke dag 300.000 liter kraantjeswater geloosd in vijver Antwerps Stadspark

Om het water van de vijver in het Antwerpse Stadspark op peil te houden, wordt er dagelijks 300.000 liter kraantjeswater in geloosd. Dat loopt diezelfde dag nog weg. Die toestand is al aan de gang sinds augustus en kostte de aannemer tot nu toe ruim 20.000 euro.

Door grote bemalingswerken in de Antwerpse binnenstad is het grondwaterpeil op vele plaatsen gezakt. Dat is het meest zichtbaar in de vijver van het Stadspark. Daar zorgen graafwerken voor de Noorderlijn, een uitbreiding van het tramnet, voor het wegsijpelen van het water.

De vissen werden weken geleden al weggehaald. Om planten en bomen te beschermen, wordt er elke dag 300.000 liter leidingwater in de vijver gepompt. Dat zijn 1.500 volle badkuipen. Het kostenplaatje tot nu toe, meer dan 20.000 euro, is voor rekening van aannemer BAM Constructors.

Volgens Cheryl Horemans, woordvoerster van de Noorderlijn, is een oplossing in zicht. Het grondwater dat bij de graafwerken in Antwerpen wordt opgepompt, zou van een betere kwaliteit zijn dan het water dat normaal in de stadsvijver staat. Maar om dat grondwater te mogen gebruiken, moesten er milieuvergunningen worden aangevraagd. Die zouden er over een drietal weken zijn. Tot het zover is, blijven de kranen met leidingwater open staan en loopt de factuur verder op.