Europees Commissaris Günther Oettinger zegt sorry
Günther Oettinger Foto: EPA

Eurocommissaris voor Digitale Economie Günther Oettinger heeft zich donderdag verontschuldigd voor zijn denigrerende uitspraken vorige week. Hij noemde Chinezen ‘spleetogen’ en Wallonië een ‘microregio, geleid door communisten, die heel Europa blokkeert’. Wat dit laatste betreft, zegt de Duitser dat hij foutief geciteerd werd.

‘Na een reflectie over mijn toespraak, zie ik nu in dat de woorden die in gebruikte onbehagen hebben veroorzaakt en sommigen gekwetst kunnen hebben. Dat was niet de bedoeling, en ik wil mij verontschuldigen voor elke opmerking die niet respectvol genoeg waren’, stelt de Duitse eurocommissaris. ‘Ik was vrij en vrank’, aldus nog Oettinger die erop wijst dat het niet om een voorbereide toespraak ging, maar dat hij recht uit het hart - ‘frei von der Leber’ - gesproken had.

Hij wilde zijn Duitse toehoorders naar eigen zeggen wakker schudden en ervoor waarschuwen dat men de strijd in de competitiviteit niet wint met de verlaging van de pensioenleeftijd of het verhogen van de pensioenuitkeringen, maar met het stellen van de juiste prioriteiten. Daarbij gaf hij een aantal voorbeelden, waarvoor hij zich nu excuseert.

'Foutief geciteerd'
Oettinger voegt er in zijn mededeling nog aan toe ‘dat ik betreur dat sommige van verklaringen over Wallonië foutief geciteerd werden’. Wallonië is volgens hem ‘niet alleen historisch een belangrijke Europese regio, maar het gewest draagt ook actief bij tot de culturele en politieke diversiteit van Europa. Aangezien ikzelf afkomstig ben van een federale staat, neem ik regio’s en hun standpunten zeer ernstig’.

De eurocommissaris zegt nog veel respect te hebben voor het dynamisch karakter van de Chinese economie. 'China is een partner en een geducht tegenstander. Daarom moeten we een kader creëren waarbinnen Chinese bedrijven Europese bedrijven kunnen opkopen en omgekeerd. Het is belangrijk om die toegang van beide zijden te hebben en op dat punt is er nog ruimte voor verbetering'.