Opdoffer voor federaal parket in PKK-dossier
Koerden protesteren in Brussel tegen Turkije. Het Turks-Koerdisch conflict is volgens de raadkamer een gewapend conflict en valt dus niet onder de terrorisme-wetgeving. Foto: AFP

De Brusselse raadkamer heeft alle 36 verdachten in het dossier rond de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) buiten vervolging gesteld. Het federaal parket ziet zo een onderzoek dat al in 2006 begon op de klippen lopen.

Het federaal parket had gevraagd om in het PKK-onderzoek 36 personen en vennootschappen naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Maar de raadkamer heeft nu geoordeeld dat het Turks-Koerdische conflict beschouwd moet worden als een gewapend conflict en dat de terrorisme-wetgeving dus niet van toepassing kan zijn. Het federaal parket kan tegen die beslissing wel nog in beroep gaan bij de kamer van inbeschuldigingstelling.

Het dossier werd in oktober 2015 ingeleid voor de Brusselse raadkamer – en daar herhaaldelijk uitgesteld – maar is het resultaat van een gerechtelijk onderzoek dat al in 2006 van start ging. Uit dat onderzoek zou volgens het federaal parket gebleken zijn dat de PKK in België en in andere West-Europese landen op grote schaal jonge Koerden, ook minderjarigen, zou ronselen.

Die jongeren zouden bij hun familie worden weggehaald en in kampen in de Oostkantons mentaal worden klaargestoomd voor de strijd. De jonge rekruten wachtte daarna ofwel een opdracht bij de administratieve diensten van PKK, ofwel werden ze naar militaire opleidingskampen in Irak en Griekenland doorgesluisd om er opgeleid te worden tot guerrillastrijders.

Opdoffer voor federaal parket in PKK-dossier
De huiszoeking bij ROJ-TV in 2010 leidde tot rellen. Werknemers en sympathisanten van de zender gingen in de clinch met de opgeroepen ordetroepen. Foto: BELGA

Geheime boodschappen op de radio

Daarnaast zou de PKK zich in België bezighouden met de aanmaak en handel in valse identiteitsdocumenten en zou ze aan fondsenwerving doen bij particulieren en handelaars, veelal onder bedreiging of met geweld. Het geld moest dienen om de andere activiteiten te financieren.

Het radiostation Mesopotamia, dat onder het televisiestation ROJ-TV in Denderleeuw valt, zou volgens het federaal parket dienst doen als operationeel PKK-communicatiekanaal. Zo zouden in traditionele liedjes boodschappen verwerkt worden over militaire acties die door het Turkse leger tegen vestigingen van PKK worden gepland.

18 huiszoekingen met 300 speurders

Het gerechtelijk onderzoek leidde in maart 2010 tot 18 huiszoekingen in Brussel, Dendermonde, Antwerpen, Verviers, Charleroi, Namen, Leuven en Luik, uitgevoerd door zo’n driehonderd speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP). Ze vielen onder meer binnen in de lokalen van ROJ-TV in Denderleeuw maar ook bij het Kurdistan National Kongress, het Koerdische parlement in ballingschap. Daarbij werden zowel de voorzitter van dat KNK, Remzi Kartal, als de ondervoorzitter, Zubeyir Aydar, onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Beide mannen kwamen na korte tijd al vrij maar maken deel uit van de 36 personen die het federaal parket wil vervolgen. Bij die verdachten zitten ook werknemers van ROJ-TV, alsook het bedrijf achter het televisiekanaal, ROJ NV, en de NV Sterk Productions.

De tenlasteleggingen luidden deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische ontvoering van een minderjarige, terroristische wederrechtelijke vrijheidsberoving van meerderjarigen, het uiten van terroristische doodsbedreigingen, inbreuken op de Wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig