Een stukje borst tonen, kan niet meer

Het is met het decolleté zoals met de lengte van de rokken: er komt een moment waarop alles getoond mag worden, meestal gevolgd door een periode waarin het weer zo zedig mogelijk moet. En daar zijn we nu, volgens de Britse editie van modebijbel Vogue.

‘De tijd van het decolleté is voorbij’, schrijft Vogue in het decembernummer. De diep uitgesneden topjes en de wonderbras mogen in de verste uithoeken van de kast in afwachting van meer frivole tijden. De zedige halsuitsnijding is de nieuwe norm en wie toch wat naakt wil tonen laat een schouder, een stukje buik of een been bloot. ‘Het decolleté, samengedrukt om seksuele kracht uit te drukken, te verleiden, te inspireren of zelfs gewoon om te tonen, is uit, of tenminste klaar voor een welverdiende pauze.’

Dat hebben we volgens Vogue vooral te danken aan sociale media, waar fashionista’s het niet langer pikken dat ze commentaren krijgen die meer over hun lichaam dan over hun kleding gaan. Styliste Elizabeth Saltzman zegt dat publieke figuren steeds gevoeliger zijn voor de commentaren op sociale media zoals Instagram, Twitter en Facebook. ‘Als een bekende actrice een diep decolleté draagt, krijgt ze misschien 100.000 commentaren en 90.000 daarvan zullen over haar borsten gaan. Dat is niet gezond, maar ronduit eng’. Daarnaast speelt mee dat de modewereld al een tijdje in de ban is van de zogenaamde ‘gender fluidity’, waarin de grenzen tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid vervagen. ‘De focus ligt op het verwerpen van de stereotypes van gender, waardoor de rol van de vrouw als lustobject uitgespeeld is’, schrijft Vogue.

Ook in de lingeriesector merken ze de verschuiving: volgens een recent marktonderzoek is de verkoop van push upbeha’s in Groot-Bittannië gedaald, omdat jongen vrouwen liever een natuurlijke vorm hebben en comfort verkiezen boven volume.

Een stukje borst tonen, kan niet meer
Zangeres Rihanna, voormalig wonderbra-model Eva Herzigova en actrice Eva Mendes, doorgaans niet bang van een decolleté, laten nu liever een beetje buik of een schouder bloot. Foto: pn