Het Britse parlement moet stemmen over het in gang zetten van de Brexit-procedure. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof beslist. De regering gaat in beroep.

De uitspraak betekent dat de Britse regering niet eenzijdig artikel 50 van het Verdrag van Lissabon - waarmee de Brexit-procedure officieel zou starten - in werking kan laten treden.

De Britse premier wou vóór eind maart 2017 Brussel officieel op de hoogte brengen dat haar land de EU wou verlaten. Maar dat kan voor het Hooggerechtshof dus niet zonder groen licht van het parlement.

Tegenslag

De uitspraak is een grote tegenslag voor premier Theresa May, die altijd volhield dat parlementaire goedkeuring door het referendum niet nodig was. Tegenstanders noemde die houding ongrondwettelijk.

De uitspraak van het Hooggerechtshof doet de onzekerheid over de Brexit toenemen. Niet iedereen binnen de Conservatieven van premier May is gelukkig met de uitslag van het referendum. Ukip-leider Nigel Farage vreest dat het parlement de Brexit zal afzwakken en dat de mensen die voor een Brexit gekozen hebben zullen bedrogen worden. 

Mogelijk loopt ook de timing door de beroepsprocedure en/of parlementaire obstakels vertraging op. Labour-leider Jeremy Corbyn vindt bijvoorbeeld dat de regering verantwoording verschuldigd is over de voorwaarden van de Brexit. Toch wil de premier niet afwijken van haar vooropgestelde timing. 'We zijn vastbesloten om ons plan voort te zetten', zegt een woordvoerster van May.

Beroep

Een regeringswoordvoerder heeft intussen aangekondigd dat de regering in beroep gaat. ‘Het land heeft gestemd om de EU te verlaten in een referendum dat door het parlement was goedgekeurd. De regering is vastberaden om het resultaat te respecteren. We zullen in beroep gaan.’

De EU-lidstaten hebben al laten verstaan dat de onderhandelingen pas kunnen starten als artikel 50 is geactiveerd. Eens dat is gebeurd, hebben Britse en Europese onderhandelaars nog twee jaar de tijd, tot het voorjaar van 2019, om de Brexit te voltooien.