‘Italiaanse politie martelde migranten om te voldoen aan EU-target’
Asielzoekers in een boot op de Middellandse Zee. Foto: Photo News

Amnesty International zegt dat de asielzoekers in Italië in sommige gevallen zijn gemarteld met elektrische shocken door Italiaanse autoriteiten om zo hun vingerafdrukken te krijgen. De misstanden zouden een gevolg zijn van druk vanuit de EU.

Politie in Italië heeft zich schuldig gemaakt aan onrechtmatige uitzettingen, mishandeling, seksuele intimidatie en in sommmige gevallen marteling van vluchtelingen. Dit schrijft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat donderdag werd gepubliceerd. Druk vanuit de Europese Unie (EU) om elke nieuw gearriveerde migrant met vingerafdrukken te registreren in een van de zogenoemde hotspots zou tot deze situatie hebben geleid. 

'EU leiders hebben de Italiaanse autoriteiten gedwongen de grenzen van wat juridisch mag op te zoeken en hier zelfs overheen te gaan,' aldus Matteo de Bellis, onderzoeker van Amnesty. Veel asielzoekers proberen te ontkomen aan de vingerafdrukregistratie om zo het Dublin-systeem te ontlopen. Volgens het Dublin-systeem is het eerste EU-land waar je wordt geregistreerd als asielzoeker, ook het enige land waar je asiel kan aanvragen. 

Hotspot-systeem
Het rapport is gebaseerd op interviews met 174 vluchtelingen en migranten kortere gesprekken met 'vele anderen': 24 geinterviewden zeggen gefolterd of verkeerd behandeld te zijn. In 2015 werd vanuit de EU het hotspot-systeem ingevoerd. Doel was om de enorme druk op Italië en Griekenland - de landen waar de meeste vluchtelingen aankomen - te verminderen en de vluchtelingen beter te verspreiden over andere Europese lidstaten. Dit is niet gelukt zegt Amnesty: 'Het solidariteitscomponent van dit plan is een illusie. Tot nu toe zijn slechts 1.200 asielzoekers verspreid, terwijl beloofd werd aan Italië dat dit er 40.000 zouden zijn.' Dit jaar zijn al meer dan 150.000 migranten aangekomen in Italië.

Ook schrijft Amnesty dat Italië veel inspanningen levert om de migranten te redden op zee, ondanks alle gevaren waarmee dit gepaard gaat.