Waterpretpark Océade gaat dicht
Waterpretpark Océade - naast Mini-Europa - in Brussel. Foto: Belga

De directie van Océade heeft donderdagochtend haar personeel ingelicht over de intentie tot sluiting van het Brusselse waterpretpark op 8 januari 2017. ‘Met spijt, verbittering en onbegrip, want Océade is een succesvolle onderneming.’

Naast Mini-Europa vind je het waterpretpark Océade, de op twee na meest bezochte attractie in Brussel. Ondanks het feit dat er in 2015 nog 250.000 bezoekers langskwamen, heeft de directie ‘met spijt, verbittering en onbegrip’ nu toch de intentie tot sluiting van het park aangekondigd.

‘De ontmanteling van het park wordt geëist in het kader van een project (het Neo-project, nvdr.) dat nog geen startdatum en nog geen enkele licentie heeft. Nochtans is Océade een succesvolle onderneming die werk biedt aan 67 werknemers, betaalde het park vorig jaar 300.000 euro huur en belastingen aan de stad en zal het dit jaar de populairste Brusselse attractie zijn wat betreft omzet.’

‘Daarnaast toonde Océade zich bereid om bijkomende investeringen te doen en het park aan te passen zodat het in het Neo-project geïntegreerd kon worden’, klinkt het.

'Sluiting midden november 2017'

Desondanks liet Brussels Expo onlangs aan de directie van het park weten dat Océade moet sluiten op 8 januari 2017 of op 31 januari 2019. In het laatste geval moet het park ook op die datum ontmanteld zijn en het onderzoek naar mogelijke bodemverontreiniging en de eventuele sanering ervan afgerond zijn. ‘In werkelijkheid komt dit dus neer op een sluiting midden november 2017’, aldus de directie van Océade. Wel zet de directie nog de deur open voor ‘elk redelijk voorstel’.

De aankondiging van de intentie tot sluiting zet de informatie- en consultatieprocedure - of de Wet Renault – in gang. Tot slot bedankte de directie het personeel ‘voor de professionele houding die het aan de dag legde’. Bij het park werken 67 mensen.

Project Neo

De Brusselse Hoofdstedelijke Regering wil op de Heizelvlakte onder de naam ‘Neo’ een aantal grote projecten mogelijk maken, die volgens haar nodig zijn om de internationale uitstraling van Brussel te verzekeren. Het gaat om een internationaal congrescentrum met minstens 3.500 plaatsen, een evenementenhal met 15.000 plaatsen en een winkelcentrum van 72.000 vierkante meter. Aan de andere kant van de Romeinsesteenweg, op Parking C, plant de stad Brussel bovendien een nieuwe voetbaltempel voor 61.500 toeschouwers.