De IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft na een jaar mogelijk opnieuw van zich laten horen. Terreurgroep Islamitische Staat heeft een audiobericht vrijgegeven waarin hij zijn vertrouwen in de overwinning uitspreekt.

Als het audiofragment van 31 minuten authentiek is, dan zou dat het eerste publieke bericht van de IS-leider zijn in een jaar. Het zou ook de geruchten dat hij dood is de kop indrukken.

In het bericht roept de stem op om Mosoel te verdedigen tegen het Iraakse leger, dat op 17 oktober een offensief is begonnen tegen de stad met de steun van de internationale coalitie.

‘Standhouden met eer is duizend keer gemakkelijker dan in schaamte terugtrekken’, klinkt het.

‘Trek niet terug. Deze verwoede strijd en totale oorlog, en de grote jihad waar de staat van islam vandaag voor strijdt, doet ons geloof in de overwinning alleen maar toenemen, als God het wil, en onze overtuiging dat dit alles een prelude is van de overwinning.’

De IS-leider roept zijn volgelingen op om de jihad niet op te geven tegen de vijanden van God en om in andere landen aanslagen uit te voeren. In het audiobericht wordt Turkije geviseerd. Turkije hoort nu tot een van de doelwitten van de jihad, klinkt het. ‘Val Turkije binnen en verander zijn veiligheid in angst.’

Ook in Saudi-Arabië moet ‘aanval na aanval’ uitgevoerd worden, zegt hij, omdat het land ‘de ongelovige naties’ steunt in de strijd tegen de islam en soennieten in Irak en Syrië.

Waar Al Baghdadi verblijft, is niet bekend. Volgens sommige bronnen is hij in Mosoel zelf aan de zijde van de IS-strijders. De man is ook al verschillende keren dood verklaard.

Iraakse troepen zijn de voorbije dagen voor het eerst in twee jaar tijd door de frontlinie van Mosoel gebroken, het laatste bastion van IS in Irak. Geschat wordt dat er nog zo’n 3.000 tot 5.000 IS-strijders in Mosoel zitten.

Klik op de kaart om in te zoomen