Open VLD wil af van de maaltijdcheque
Open VLD-kamerlid Egbert Lachaert Foto: ISOPIX

Open VLD wil de maaltijdcheque vervangen door een nettovergoeding. De liberalen borduren daarmee voort op een eerder wetsvoorstel van CD&V.

Open VLD-kamerlid Egbert Lachaert heeft een wetsvoorstel ingediend om de maaltijd- en ecocheques te vervangen door een nettovergoeding die gewoon op de rekening wordt gestort. ‘Dat is veel gemakkelijker voor zowel de werknemers als de werkgever’, zegt Lachaert in De Tijd. Tijdens de vorige regeerperiode werd al besloten om de papieren maaltijdcheque af te schaffen. Het bedrag van de maaltijdcheques wordt nu al maandelijks gestort op een specifieke betaalkaart. ‘Door elektronisch te werken daalden ook de kosten voor de uitgiftebedrijven zoals Sodexo’, zegt Lachaert. ‘Maar veel werkgevers zeggen mij dat ze toch nog altijd een even grote vergoeding aan die bedrijven moeten betalen.’ Ecocheques bestaan nog altijd op papier.

Lachaert borduurt met zijn voorstel verder op een eerder voorstel van CD&V-kamerlid Stefaan Vercamer. Een voorstel dat hij toen ook mee steunde. Maar dat voorstel haalde het toen niet, omdat MR uiteindelijk niet mee wilde. Er werd toen beslist om eerst even het effect van de invoering van de elektronische maaltijdcheque af te wachten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig