Verrassend: Kort na aankondiging herstructurering komt ING met forse winstcijfers
Topman Ralph Hamers wil met reorganisatie ING nog ‘efficiënter’ maken. Foto: REUTERS

De Nederlandse bankreus ING heeft weinig last van lage rente en ziet de winst met een kwart stijgen. Op drie maanden tijd werd meer dan 1,3 miljard euro nettowinst geboekt.

ING verrast vandaag met stevige winstcijfers. De Nederlandse bankreus boekte de voorbije drie maanden een nettowinst van 1,35 miljard euro. Dat is 27 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor uitzonderlijke elementen, resteert een winst van 1,34 miljard euro. Dat is nog altijd 22 procent meer dan een jaar eerder en fors hoger dan analisten hadden voorspeld (1,15 miljard euro).

ING zag de kredietverlening met 3,6 miljard euro groeien en trok het voorbije kwartaal per saldo voor 2 miljard euro spaargeld aan. Ondanks de lage rente boekt de bank naar eigen zeggen ‘gezonde’ winstmarges op zijn kredieten.

De winstsprong is des te verrassender omdat ING recent nog een pijnlijke reorganisatie aankondigde waarbij 7.000 jobs verdwijnen, waarvan de helft in België. Die sanering moet ervoor zorgen dat ING efficiënter gaat werken, benadrukte topman Ralph Hamers vanochtend nogmaals tijdens een telefoonconferentie over de kwartaalcijfers.

Hamers toonde zich daarin ook optimistisch over de toekomst. ‘We zien geen indicaties dat we de groei niet kunnen doorzetten’, Hamers wees erop dat ING vooral in buitenlandse markten zijn positie weet te versterken als (digitale) uitdager van grotere spelers. Dat geldt bijvoorbeeld voor Duitsland, Frankrijk en Italië.

Hamers toonde donderdag ook begrip voor de commotie in België: "Banenverlies leidt tot emotie. Ik begrijp de gevoelens van onze Belgische collega’s heel goed. Onze Belgische ceo heeft contact over de plannen met alle betrokkenen, waaronder de Belgische overheid. Maar als er meer informatie nodig is en ik hierbij kan helpen, dan doe ik dat. Wij kijken nog met de Belgische premier, Charles Michel, naar een moment voor een ontmoeting.”