Staking in gevangenis Mechelen donderdag na incident
Foto: Joris Herregods

Het personeel van de gevangenis van Mechelen is donderdagochtend niet aan het werk gegaan. De actie komt er nadat woensdagavond bij een geval van agressie in de de instelling meerdere personeelsleden gewond raakten. “De gevangenis is sterk onderbemand, het personeel kan de veiligheid niet meer garanderen”, zegt Eddy De Smedt, permanent secretaris van VSOA.

“Ondanks de onderbemanning wil de lokale directie dat alle activiteiten in de gevangenis gewoon doorgaan. Dat zorgt voor onveilige situaties. We hebben dat een tijd geleden al aangekaart”, aldus De Smedt. Het geval van agressie was de druppel die de emmer deed overlopen en donderdagochtend besliste de ochtendploeg om 6.10 uur na kort overleg dat ze niet aan de slag zou gaan.

Donderdagochtend was er al een kort gesprek tussen directie en bonden, waarin die laatste de problemen nogmaals uit de doeken deden. “Er is meer personeel nodig”, zegt De Smedt, die daar aan toevoegt dat er grote tekorten zijn omwille van rationalisering en absenteïsme. “De druk op het personeel is hoog. Als er dan minder personeel is, dan moet er een reducering zijn van het aantal activiteiten”.

Volgens de VSOA zal de middagploeg hoogstwaarschijnlijk ook niet aan de slag gaan. De directie overlegt momenteel met de regionale directie. “Tot zolang er geen concrete oplossing is vanuit de regionale directie blijven de mensen weigeren opnieuw aan de slag te gaan”, aldus de VSOA.