Turkije dreigt ermee vluchtelingendeal met EU te beëindigen
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. Foto: AFP

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken dreigt ermee het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie nog voor eind dit jaar op te zeggen. Als Turkse burgers niet snel visumvrij in de EU zullen kunnen rondreizen, zullen de Turken daartoe overgaan. “Ons geduld is op”, zei buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu in een interview in de Neue Zürcher Zeitung. “We verwachten een antwoord in de komende dagen.”

Volgens de minister heeft Turkije gereageerd op de vragen van de EU. Haar antiterreurwetgeving kan Turkije echter niet wijzigen. Volgens de minister zijn daar geen toegevingen mogelijk. “We houden ons aan onze overeenkomst met de EU en verwachten dat Europa dat ook doet. Als dat niet gebeurt gaan we de deal met de EU op dat vlak stopzetten.”

Op de vraag tegen wanneer dat zou moeten gebeuren antwoordde Cavusoglu dat Turkije “niet tot het einde van het jaar wacht. We hebben eigenlijk einde oktober gezegd.”

De EU had Ankara liberalisering van de visa in het vooruitzicht gesteld, maar dat verbonden aan een aanpassing van de omstreden antiterreurwetgeving. Turkije kreeg de afgelopen maanden regelmatig de kritiek dat die wetten gebruikt werden om politieke tegenstanders en kritische journalisten monddood te maken.